Svijet
0

Nuklearna proba predstavlja kršenje rezolucija UN-a

SRNA
Generalni sekretar UN Ban Ki-moon osudio je danas sjevernokorejsku nukleranu probu i izjavio da predstavlja ozbiljnu destabilizaciju, saopštio je portparol generalnog sekretara UN-a Martin Nesirsky.

"To predstavlja jasno i ozbiljno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti", rekao je Nesirsky.

Nesirski je dodao da je generalni sekretar UN-a izrazio duboku zabrinutost zbog negativnog uticaja koji ovaj čin ima na regionalnu stabilnost, kao i na svjetske napore u nuklearnom razoružavanju.

On je rekao da je Ban Ki-moon izrazio žaljenje što Sjeverna Koreja nije prihvatila međunarodne pozive da se uzdrži od provokativnih poteza.

Organizacija za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih proba, sa sjedištem u Beču, saopštila je da je eksplozija koja je registrovana u Sjevernoj Koreji identična sa prethodnim sjevernokorejskim nuklearnim probama, što predstavlja jasnu prijetnju za međunarodnu sigurnost.

"Ova eksplozija ima iste karakteristike i lokalizovana je gotovo na istom prostoru gdje je Sjeverna Koreja obavila nuklearne probe 2006. i 2009. godine", navodi ova organizacija.

Rusija je osudila ovu sjevernokorejsku nuklearnu probu, kao i prethodno lansiranje balističke rakete, ocijenivši da to predstavlja kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN, saopštili su ruski diplomatski izvori, a prenosi agencija Interfaks.