Dobre vijesti
0

Nuklearna elektrana Fukushima dobila struju

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Japanski inžinjeri uspješno su priključili napojni kabal na oštećenu nuklearnu elektranu Fukushima u sklopu napora da spriječe širenje radijacije, ali još nije poznao da li će to biti dovoljno za ponovno pokretanje vodenih pumpi neophodnih za hlađenje pregrijanih gorivnih šipki.

Kompanija, koja rukovodi elektranom, "TEPCO" saopštila je danas da je spojen spoljni izvor električne energije sa elektranom i da struja može da dođe do oštećene elektrane.

"TEPCO" je, takođe, saopštio da je uključena pumpa na petom reaktoru, koji je pretrpio najmanju štetu u zemljotresu i cunamiju.

Pumpa je započela sa hlađenjem bazena u reaktoru u kojem su potrošene gorivne šipke. Prema pojedinim izvještajima, temperatura u bazenima reaktora bila je 67,6 stepeni Celzijusa, dok u normalnim okolnostima treba da bude održavana ispod 25 stepeni Celzijusa.

Peti reaktor u elektrani jedan je od tri koji je isključen i na kojem se vrše popravke nakon oštećenja elektrane 11. marta u zemljotresu. 

Vatrogasne ekipe i vojska posipaju morskom vodom prvi, drugi, treći i četvrti reaktor, koji su pretrpjeli veća oštećenja i predstavljaju mnogo veći rizik od isticanja radijacije.

Japan je juče podigao stepen opasnosti u oštećenoj nuklearnoj elektrani Fukushima petI podiok sedmostepene skale. Analitičari navode da je nivo opasnosti izjednačen sa nesrećom u elektrani "Three Mile Island" u Pensilvaniji 1979. godine. 
Prema posljednjim podacima japanske policije, u zemljotresu i cunamiju, koji su prije osam  dana zahvatili Japan, broj poginulih i nestalih prelazi 18.000.

Japanska policija jutros je saopštila da je potvrđeno da je 7.197 ljudi poginulo, a da se 10.905 vodi kao nestalo.

Sve su manje nade da će ispod ruševina objekata i zgrada biti pronađeni eventualni preživjeli jer je talas hladnog vremena zahvatio sjeveroistok Japana.

Japanska novinska agencija Kjodo javila je da je zvaničan broj poginulih zasnovan na imenima prijavljenih policiji i da bi konačan broj mogao biti u desetinama hiljada.