|

Nuklearka "Kozloduj" dobija još dva reaktora

Nuklearka "Kozloduj" dobija još dva reaktora
0
S
SRNA
2.2.2013. u 14:03
0
komentara
0

dijeljenja
Nuklearka "Kozloduj" dobija još dva reaktora
Direktor bugarske nuklearne elektrane "Kozloduj" Valentin Nikolov izjavio je danas da će do kraja godine biti završena pretprojektna istraživanja, nakon čega će biti donesena konačna odluka o izgradnji sedmog i osmog reaktora.
"Nuklearka će i buduće biti preventivni faktor protiv poskupljenja struje, jer proizvodi najjeftiniju električnu energiju na način koji je ekološki. Da ne prodajemo struju na domaćem tržištu energija bi u Bugarskoj bila skuplja od 13 do 24 posto", dodao je Nikolov.

On je naglasio da je jedina bugarska atomska elektrana među 10 najsigurnijih u svijetu.

Prema njegovim riječima, izgradnja dva nova reaktora koštat će milijardu eura manje nego kada bi se gradila druga nuklearka "Belene", pošto već postoji određena infrastruktura.

Nikolov je rekao da je atomska centrala "Kozloduj" od prodaje elekrične energije prošle godine imala oko 403 miliona eura prihoda, što je najviše u proteklih pet godina.

U Bugarskoj je krajem prošlog mjeseca održan referendum o izgradnji nove nuklearke "Belene", ali je zbog slabe izlaznosti on proglašen nevažećim.

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je tada, da će država graditi sedmi reaktor, a da će rok petom i šestom biti produžen.

Nuklearka "Kozloduj" sastavljena je iz šest reaktora, od kojih su samo dva u pogonu. Prva četiri reaktora, jačine od po 440 megavata, zatvoreni su iz sigurnosnih razloga neposredno prije ulaska Bugarske u EU.

Evropska komisija smatra da peti i šesti reaktor, jačine od po hiljadu megavata, kojima dozvole za radi ističu krajem 2017. odnosno 2019. godine, ne predstavljaju sigurnosni problem.

Zahvaljujući nuklearki "Kozloduj", Bugarska je najveći proizvođač električne energije na Balkanu pošto pokriva od 40 do 50 posto potreba u regionu. U ukupnoj proizvodnji električne energije u Bugarskoj atomska centrala učestvuje sa 33 posto.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.