|

Bugari odlučuju o izgradnji nove nuklearke

Bugari odlučuju o izgradnji nove nuklearke
0
S
SRNA
27.1.2013. u 09:43
5
komentara
0

dijeljenja
Bugari   odlučuju o izgradnji nove nuklearke
Bugari će danas na referendumu odlučivati da li im je potrebna nova nuklearna elektrana.
Referendum se tiče izgradnje nuklearne elektrane Belene i izgranje sedmog reaktora za sada jedine atomske centrale Kozloduy.

Za ishod referenduma od suštinske važnosti će biti izlaznost, odnosno neophodno je da glasa više od 4,3 miliona građana i da više od polovine odgovori sa "da".

Prema istraživanjima javnom mnjenja, na referendum neće izaći neophodan broj građana, ali od onih koji budu glasali njih 60 do 62 posto podržat će izgradnju nove nuklerke, dok će protiv biti od 38 do 40 posto.

Ukoliko na referendum izađe 20 posto građana i više od polovine podrži izgradnju atomske centrale, bugarsko Sobranje će morati u roku od tri mjeseca da razmotri to pitanje. Glasačka mjesta obezbjeđivat će više od 13.500 policajaca.

Izgradnja nuklearke Belene počela je 1987. godine na osnovu međuvladinog sporazuma, koji su tada potpisali SSSR i Narodna Republika Bugarska.

Nakon političkih promjena u Bugarskoj izgradnja je u potpunosti obustavljena, ali je aktuelizovana 2002. godine, dok je 2006. godine proveden tender na kome je pobijedila ruska kompanija Atomstroyexport.

Realizacija projekta Belene postala je breme za vladu premijera Bojka Borisova zbog nestašice novca, a rasli su i penali zbog kašnjenja početka radova, pa je Sofija prošle godine odlučila da raskine sporazum o izgradnji nuklerke sa ruskom kompanijom.

Vlada Bugarske je nakon odustajanja od izgradnje Belene odlučila da u Kozloduyu montira novi, sedmi reaktor.

Zahvaljujući nuklearnoj elektrani Kozloduy, Bugarska je najveći proizvođač električne energije na Balkanu i podmiruje od 40 do 50 posto potreba u regionu.

U ukupnoj proizvodnji električne energije u Bugarskoj atomska centrala učestvuje sa 33 posto.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...