{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NSA upadala u centre s podacima Yahooa i Googlea

F
30.10.2013. u 22:37
3
14
NSA upadala u centre s podacima Yahooa i Googlea
3
NSA upadala u centre s podacima Yahooa i Googlea
Foto: AFP
Washington Post je javio u srijedu da je Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) tajno upadala u glavne komunikacije veze koje povezuju centre s podacima Yahooa i Googlea širom svijeta, pozivajući se na dokumente koje je dobio od bivšeg službenika NSA Edwarda Snowdena, i na intervjue sa zvaničnicima.
Sudeći po tajnom dokumentu datiranom na 9. januar ove godine, NSA je slala milione snimaka svaki dan s internih mreža Yahooa i Googlea u skladište podataka agencije u Fort Meadeu u Merilendu. U posljednjih 30 dana, navodi se na izvještaju objavljenom na websiteu Posta, terenski radnici preradili su i poslali nazad više od 180 miliona novih snimaka, u obimu od "metapodataka", koji pokazuju ko je poslao ili primio emailove, do tekstovnih, audio ili video materijala, prenosi AP.

Ključno sredstvo NSA u nadziranju internetskih veza je projekt po nazivu MUSCULAR, kojim je zajedno upravljala s kolegama iz britanske agencije GCHQ. Post piše da su NSA i GCHQ kopirali kompletne protoke podataka kroz optičke kablove koji su prenosili informacije između baza podataka i sjedišta giganata iz Silikonske doline.

Zvaničnici Bijele kuće i Ured direktora Nacionalne obavještajne agencije, koja nadzire NSA, odsbili su komentirati izvještaj, piše Post.

U saopćenju dostavljenom Postu, Google navodi da je "uznemiren navodima da je vlada presretala promet između naših centara s podacima, i mi nismo bili upoznati s tim aktivnostima".

"Mi imamo striktne kontrole kako bi zaštitili naše centre s podacima, i mi nismo omogućili pristup našim centrima s podacima NSA ili bilo kojoj drugoj vladinoj agenciji", izjavila je glasnogovornica Yahooa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: