Svijet
0

NSA 2010. prisluškivala Erdogana i lidere članica G20

Anadolija
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Skandal prisluškivanja svjetskih zvaničnika od strane Američke sigurnosne agencije (NSA) dodatno je porastao novim detaljima izvještaja koje je bivši uposlenik te agencije Edward Snowden objavio javnosti, a kanadski CBC je objavio detalje koji ukazuju da je NSA, zajedno sa kanadskom obavještajnom službom CSEC, prisluškovao lidere zemalja tokom održavanja Samita G8 i Samita G20 u Torontu 2010. godine.

CBC navodi da je zahtjev za prisluškivanje lidera samita u Torontu NSA pod šifrom "Top Secret“ uputila tadašnjem i aktuelnom premijeru Kanade Stephanu Josephu Harperu, koji ga je i odobrio.

NSA je potom iz Američke ambasade u kanadskoj Ottawi šest dana prisluškivala lidere 25 zemalja učesnica samita, a među njima je bio i premijer Turske Recep Tayyip Erdogan.

Zanimljiv je i navod CBC-a da NSA nije ni trebalo odobrenje Kanade za tu šestodnevnu operaciju prisluškivanja, a da su zvaničnici NSA-a u izvještaju nakon operacije napisali da je operacija "uspješno izvršena u saradnji sa kanadskim partnerima“.