Filipini
0

Novinarske iskaznice ovdje su samo komad papira

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ubojstvo 27 novinara na Filipinima dodatno je učvrstilo uvjerenje da je ta država jedno od najopasnijih mjesta za novinare, koji su stalno izloženi prijetnjama i riziku da budu oteti ili ubijeni, ocijenili su novinari i medijski analitičari.

Na Filipinima je od 2001. godine ubijeno 59 novinara, ne računajući 27 pripadnika te profesije koji su nastradali u ponedjeljak u pokolju na jugu države, saopćio je Nacionalni sindikat novinara.

Ubojstvo tolikog broja novinara na zadatku u jednom incidentu teško je, prema mišljenju medijskih analitičara, zamisliti čak i u Iraku, Afganistanu ili Somaliji.

"Godinama smo se krili iza svojih novinarskih iskaznica kao štita od opasnosti kada izvještavamo iz borbenih zona na jugu Filipina", izjavio je agenciji Reuters novinar Ed Lingao.

"Ova nesreća, međutim, natjerala nas je da shvatimo kako naše novinarske iskaznice ne mogu više zaštititi. To je komad papira. Ne može zaustaviti metak", rekao je Lingao.

Novinari su s porodicama kandidata za guvernera provincije Magindanao na predstojećim lokalnim izborima išli podnijeti kandidaturu kada ih je grupa naoružanih ljudi, vjerojatno pristalica rivalskog klana, otela, a zatim i ubila.

Kandidat Esmael Toto Mangudadatu odlučio je, iz sigurnosnih razloga, ne podnositi kandidaturu lično, nego je poslao suprugu, sestre i novinare, vjerujući da će oni biti pošteđeni napada.

Televizijska reporterka Arlyn dela Cruz, koju su islamski pobunjenici jednom oteli, rekla je da posljednja ubistva pokazuju "koliko lokalne reportere ugrožavaju pobunjenici, privatne vojske i gospodari rata".

Direktnije posljedice ovosedmičnog masakra osjetit će, prema njenom mišljenju, provincijski reporteri i slobodni novinari koje ne štite velike organizacije.

Novinari na Filipinima bili su žrtve i lokalnih dužnosnika zbog izvještavanja o korupciji. Mnogi su bili ubijeni, a muslimanski pobunjenici su oteli nekoliko novinara, ali su ih poslije isplata otkupnina oslobodili.

Položaj novinara ugrožen je i korupcijom u medijima, jer nedovoljno plaćeni novinari ponekad za svoje priče uzimaju mito, što ih dovodi u opasnost od nezadovoljnih naručitelja ili rivala.

Sve dosadašnje prijetnje, međutim, padaju u sjenu posljednjeg masakra.

"Novinarstvo treba definirati prema sredini u kojoj se prakticira. Kvalitet slobode određen je rizikom koji neko preuzima u korištenju te slobode", izjavio je Reutersu medijski analitičar Vergel Santos, postavljajući pitanje: "Gdje je sloboda kada je više od 20 novinara ubijeno u jednom danu?"