|

Novinarima Haaretza prijetili smrću zbog objavljivanja "Je Suis Charlie", Je Suis Gaza"

Novinarima Haaretza prijetili smrću zbog objavljivanja "Je Suis Charlie", Je Suis Gaza"
23
Klix.ba
14.1.2015. u 10:08
0
komentara
23

dijeljenja
Novinari liberalnog izraelskog lista Haaretz su dobili prijetnje smrću nakon što su objavili karikaturu kojom izražavaju protivljenje masakru članova redakcije Charie Hebdo, ali istovremeno ukazuju i na ubistvo novinara u Gazi.


Karikaturu je nacrtao Noa Olchowski i ona je bila među mnogima u tom listu koje su objavljene kao odgovor na ubistva u Parizu 7. januara. Poruka na hebrejskom kaže: "Deset novinara je ubijeno u napadu na Charlie Hebdo u Parizu, a 13 novinara je ubijeno prošlog ljeta u napadu na Gazu".

Haaretz je kasnije javio da su dobili prijetnje smrću u komentarima na Facebooku koje je napisao desno orijentirani političar Ronen Shoval.

Jedan od korisnika na Facebooku im je napisao: "Moramo učiniti ono što su teroristi učinili u Parizu, ali ovog puta Haaretzu". U još jednom komentaru se navodi: "Uz Božiju pomoć, novinari Haaretza će biti ubijeni kao oni u Francuskoj".

Glasnogovornik Haaretza je izjavio da prijetnje tom listu dolaze u vrijeme kada cijeli svijet govori o slobodi govora i izražavanja i to zbog karikatura koje zapravo nikoga ne vrijeđaju.

Međunarodna novinarska federacija (IFJ) ranije je objavila da je 13 medijskih radnika ubijeno u pojasu Gaze tokom izraelske vojne ofanzive tokom ljeta 2014. godine.

Prema medicinskim izvorima u Gazi, tokom ove ofanzive izraelskih vojnih snaga, ubijeno je 2.100 Palestinaca, dok je na drugoj strani ubijeno 67 izraelskih vojnika i šest civila.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.