Svijet
23

Novinarima Haaretza prijetili smrću zbog objavljivanja "Je Suis Charlie", Je Suis Gaza"

Klix.ba
Novinari liberalnog izraelskog lista Haaretz su dobili prijetnje smrću nakon što su objavili karikaturu kojom izražavaju protivljenje masakru članova redakcije Charie Hebdo, ali istovremeno ukazuju i na ubistvo novinara u Gazi.

Karikaturu je nacrtao Noa Olchowski i ona je bila među mnogima u tom listu koje su objavljene kao odgovor na ubistva u Parizu 7. januara. Poruka na hebrejskom kaže: "Deset novinara je ubijeno u napadu na Charlie Hebdo u Parizu, a 13 novinara je ubijeno prošlog ljeta u napadu na Gazu".

Haaretz je kasnije javio da su dobili prijetnje smrću u komentarima na Facebooku koje je napisao desno orijentirani političar Ronen Shoval.

Jedan od korisnika na Facebooku im je napisao: "Moramo učiniti ono što su teroristi učinili u Parizu, ali ovog puta Haaretzu". U još jednom komentaru se navodi: "Uz Božiju pomoć, novinari Haaretza će biti ubijeni kao oni u Francuskoj".

Glasnogovornik Haaretza je izjavio da prijetnje tom listu dolaze u vrijeme kada cijeli svijet govori o slobodi govora i izražavanja i to zbog karikatura koje zapravo nikoga ne vrijeđaju.

Međunarodna novinarska federacija (IFJ) ranije je objavila da je 13 medijskih radnika ubijeno u pojasu Gaze tokom izraelske vojne ofanzive tokom ljeta 2014. godine.

Prema medicinskim izvorima u Gazi, tokom ove ofanzive izraelskih vojnih snaga, ubijeno je 2.100 Palestinaca, dok je na drugoj strani ubijeno 67 izraelskih vojnika i šest civila.