Svijet
28

Charlie Hebdo: Historija karikatura i sukoba sa religijskim zajednicama

Klix.ba
Posljednji tvit prikazuje vođu IDIL-a uz citat "...i želim vam dobro zdravlje"
Satirični sedmični magazin Charlie Hebdo osnovan je 1969. godine, a svoje ponovno rođenje doživio je početkom 90-ih godina prošlog vijeka. Izlazi svake srijede, a uredništvo povremeno lansira i neočekivana specijalna izdanja.

Pored svakodnevnih kritika i napada koje je redakcija doživljavala zbog prirode satiričnog izvještavanja, najveći pritisak počeo je 2006. godine nakon objavljivanja karikature poslanika Muhameda prikazanog kako plače.

Magazin je potom ponovo štampao 12 crteža mnogih satiričnih magazina uključujući nekoliko svojih, nakon čega je prodaja drastično porasla. Sa oko 100.000 primjeraka po broju, Charlie Hebdo je povećao svoj tiraž na 160.000.

Tadašnji predsjednik Francuske Jacques Chirac osudio je karikature i pozvao da se takve pojave izbjegavaju "jer vrijeđaju tuđa uvjerenja, a pogotovo vjerska".

Godine 2007. stvar je došla pred sud, a islamski dužnosnici slučaj su predstavili kao čin rasizma. Urednik Philippe Val obrnuo je njihovu tužbu rekavši kako je "rasistički to što neki ne mogu da prihvate šalu".

Sud je presudio u korist magazina jer je procijenio kako se karikature moraju posmatrati u kontekstu terorizma, a ne muslimana.

Tadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je za razliku od svog prethodnika pružio podršku francuskoj tradiciji karikatura.

Godine 2008. magazin se našao na udaru zbog navodnog antisemitizma, a nemali je broj karikatura koje su ismijavale kršćanstvo. Val je napustio mjesto urednika godinu dana kasnije, a trenutni urednik je Stephane Charbonnier.

Redakcija magazina spaljena je 2011. godine zbog novog objavljivanja karikatura poslanika Muhameda. Godinu dana kasnije objave su nastavljene.

Sedmog januara 2015. u Parizu je izvršen teroristički napad na redakciju magazina gdje je ubijeno 12 osoba. Posljednji tvit magazina ticao se šale na račun Abu Bakra al-Bagdadija, vođe Islamske države, koji je prikazan kako čestita Novu godinu uz želje za "dobro zdravlje".