Ukrajina
0

Novinar u kostimu zeca u parlamentu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ukrajinski novinar Roman Vitonijev došao je u parlament obučen u kostim zeca da bi ukazao na licemerje poslanika, ali su ga oni ignorisali i vrijeđali kada je od njih zatražio izjave, javili su danas lokalni mediji.

Vitonijev je, obučen od glave do pete u bijeli krzneni kostim zeca sa ružičastim ušima, pokušao da ispita poslanike o masovnoj tuči koja se desila tokom prošle sedmice u parlamentu zbog čega je pet osoba smješteno u bolnicu, a više od deset zadobilo modrice i posjekotine.

Međutim, portparol ukrajinske Vrhovne rade  Irina Kamelijuk rekla je da je novinar obučen u "neprikladnu odjeću" i da mu je naređeno da napusti zgradu.  

Grupa novinara potom je Kamelijukovu upitala da li je tuča poslanika odgovarajuće ponašanje, ali je ona ignorisala pitanje.   

Većina poslanika odbila je da odgovara na pitanja  Vitonijeva. Lider većine u parlamentu Aleksandar Efremov rekao je da žuri, dok je drugi zvaničnik smatrao da kostim zeca iskazuje "nedovoljno poštovanje prema nacionalnom zakonodavstvu". 

"Ako se Vrhovna rada pretvorila u cirkus, onda to treba i  objaviti  da bi se ljudi na odgovarajući način i obukli", rekao je Vitonijev. 

Tuča u parlamentu izbila je  17. novembra,  nakon što su članovi frakcije bivšeg ukrajinskog premijera Julije Timošenko blokirali ulaz u parlament, protestujući zbog pokretanja krivične prijave protiv nje na osnovu optužbi o zloupotrebi položaja, što ona negira. 
Poslanici iz "Stranke regiona" predsjednika Viktora Janukoviča upali su u parlament i nakon kratkotrajne tuče izbacili su pristalice "Bloka Julije Timošenko".