U bolnici završilo pet ljudi
0

VIDEO / Ukrajinski parlamentarci se potukli zbog Julije Timošenko

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pet članova ukrajinskog parlamenta, od kojih su dvojica zadobila teške povrede, smješteno je u bolnicu nakon tučnjave u ovoj instituciji. Ukrajinski parlament ostao je paralizovan u četvrtak uslijed svađe koja je prerasla u tučnjavu provladinih i opozicionih zastupnika u vezi s optužbama za kriminal protiv bivše premijerke i sadašnjeg vođe opozicije, Julije Timošenko, javila je agencija Ria Novosti.

Među onima koji su završili u bolnici je i opozicionar Vladimir Bondarenko, koji je u telefonskom razgovoru kazao kako su osim njega u bolnici završila još četiri parlamentarca, Mikhailo Volynets, Vasyl Kravchuk, Yuriy Gnatkevich i Yevheniy Suslovom.

Incident je, kako je rekao, unaprijed planiralo oko 100 članova vladajuće Stranke regija koji su sudjelovali u tuči.

"To je bila unaprijed planirana akcija i sve se odigralo munjevito", rekao je Bondarenko.

Zastupnici iz Stranke regija napali su članove bloka Julije Timošenko, koji su organizirali proteste u sali, uključujući i vješanje transparenata s napisom "Stop političkoj odmazdi!"

Timošenko je još u srijedu izjavila da je krivični postupak pokrenut protiv nje zbog navodne zloupotrebe javnih fondova, te je dodala kako joj je naređeno da ne napušta grad i ponovo se pojavi u tužilaštvu u ponedjeljak. Ona je prešla u opoziciju nakon što je u martu tijesno izgubila na predsjedničkim izborima od Viktora Janukoviča. Opozicija oštro kritizira vladu Janukoviča zbog njene "anti-ukrajinske" i "pro-ruske" politike.