Rastu tenzije
101

Novi žestok sukob frakcija u Libiji, poginule najmanje 23 osobe

V. K.
Eksplozije odjekivale Tripolijem (Screenshot: Twitter)
Eksplozije odjekivale Tripolijem (Screenshot: Twitter)
Novi sukobi između političkih i vojnih frakcija u Libiji eskalirali su u subotu u glavnom gradu države Tripoliju gdje su poginule najmanje 23 osobe, dok je na desetine civila ranjeno.

Prema pisanju afričkih i arapskih medija, intenzivne borbe izbile su glavnom gradu Libije tokom noći i trajale su i tokom subote. Suparničke frakcije razmjenjivale su jaku vatru, a eksplozije su odjekivale gradom.

"Ovo je užasno. Moja porodica i ja nismo mogli da spavamo od zbog sukoba. Zvuk je bio suviše zastrašujući. Ostali smo budni u slučaju da moramo brzo otići. To je užasan osjećaj", rekao je jedan od stanovnika Tripolija.

Prema pisanju portala Africanews, do sukoba je došlo između pristalica vođe Revolucionarne brigade Tripolija Haithama al-Tajourija i frakcije koju predvodi Abdel-Ghani al-Kikli.

Al-Tajouri predvodi frakciju koja podržava političara Fatija Bashaghu, osobu koju istok države koji priznaje Tobruk kao svoje sjedište, prihvata kao premijera države.

[TWITTER]1563727895872548864[/TWITTER]

S druge strane, Abdel-Ghani al-Kikli i grupa okupljena oko njega podržava Abdul Hamida Dbeibaha kao premijera države i vođu vlade koja je priznata na međunarodnoj sceni.

Upravo je Bashagha prije dva dana uputio pismu Dbeibahu gdje ga je pozvao da potpiše mir i mirno preda vlast.

"Ovo je iskren i patriotski poziv. Nadamo se da ćete odgovoriti u interesu države", stoji u pismu vođe frakcije s istoka države.