Velika ostrva dominiraju
361

Novi Zeland rangiran kao najbolje mjesto za preživljavanje svjetskog kolapsa društva

S. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Prema jednoj studiji, Novi Zeland, Island, Velika Britanija, Tasmanija i Irska najprikladnija su mjesta za preživljavanje globalnog kolapsa društva.

Istraživači su rekli da je ljudska civilizacija "u opasnom stanju" zbog veoma međusobno povezanog i energetski intenzivnog društva koje se razvilo i ekološke štete koju je to nanijelo.

Kolaps bi mogao nastati zbog šokova, poput ozbiljne finansijske krize, utjecaja klimatske krize, uništavanja prirode, još gore pandemije Covid-19 ili njihove kombinacije, rekli su naučnici.

Da bi se procijenilo koje bi nacije bile najspremnije na takav kolaps, zemlje su rangirane prema njihovoj sposobnosti da uzgajaju hranu za svoje stanovništvo, štite svoje granice od neželjenih masovnih migracija i održavaju električnu mrežu i neke proizvodne mogućnosti. Otoci u umjerenim regijama s uglavnom malom gustoćom naseljenosti došli su na prvo mjesto.

Istraživači su rekli da je njihova studija istaknula faktore koje nacije moraju poboljšati kako bi povećale otpornost. Rekli su da je globalizovano društvo koje je cijenilo ekonomsku efikasnost narušilo elastičnost te da rezervni kapaciteti trebaju postojati u hrani i drugim vitalnim sektorima.

Zabilježeno je da milijarderi kupuju zemljište za bunkere na Novom Zelandu u pripremi za apokalipsu. "Nismo bili iznenađeni što je Novi Zeland na našoj listi", rekao je profesor Aled Jones s Globalnog instituta za održivost na Univerzitetu Anglia Ruskin u Velikoj Britaniji.

Jones je dodao: "Odabrali smo da morate biti u mogućnosti zaštititi granice, a mjesta moraju biti umjerena. Dakle, gledajući unatrag, sasvim je očito da velika ostrva sa složenim društvima na njima već čine popis".

"Bili smo prilično iznenađeni što je Velika Britanija na listi. Gusto je naseljena, tradicionalno je prepustila proizvodnju vanjskim proizvođačima, nije najbrže razvila obnovljivu tehnologiju i trenutno proizvodi samo 50 posto vlastite hrane. Ali ima potencijal da izdrži šokove."

Utvrđeno je da Novi Zeland ima najveći potencijal da preživi relativno neoštećen zbog svoje geotermalne i hidroelektrične energije, obilnog poljoprivrednog zemljišta i niske gustoće naseljenosti.