Svijet
7

Novi Zeland: Policija u dijamantskoj skulpturi konja pronašla kokain vrijedan 12 miliona eura

Klix.ba
Foto: Policija Novog Zelanda
Foto: Policija Novog Zelanda
Rekordne količine kokaina zaplijenila je policija na Novom Zelandu, pronašavši 35 kilograma unutar gigantske dijamantske skulpture glave konja.

Skulptura je teška 400 kilograma i ukrašena je smeđim, crnim i zlatnim dijamantnim šljokicama, a policija Novog Zelanda tvrdi da je kokain dopremljen iz Meksika u maju. Pronađen je na Međunarodnom aerodromu u Aucklandu.

Vrijednost zaplijenjenog kokaina procjenjuje se na 12,6 miliona eura i smatra se daleko najvećom zaplijenom droge u ovoj ostrvskoj zemlji. Ulična cijena kokaina na Novom Zelandu je visoka, a kvalitet je često loš.

"Ovo je očito izuzetno velika količina kokaina, dok smo se u prošlosti susretali s dosta malim“, izjavio je viši narednik Colin Parmenter, oficir jedinice zadužene za organizirani kriminal u Aucklandu.

Najveća kazna za uvoz kokaina na Novi Zelandu je doživotni zatvor. Novozelandska policija tvrdi kako sličan slučaj nije zabilježen prethodnih godina zbog stroge granične kontrole te zemlje i njene velike udaljenosti od glavnih tržišta droge. Na godišnjem nivou na Novom Zelandu pronađe se oko 250 grama kokaina.

Zbog uvoza kokaina optužene su tri osobe, dva Meksikanca i jedan državljanin Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Korisnici društvenih mreža prokomentirali su kako cijela skulptura glave konja košta više nego svi paketi kokaina skriveni unutar nje.