Svijet
0

Novi Zeland: Pilot balona kriv za smrt 11 putnika, jer je konzumirao kanabis

Klix.ba
Za smrt 11 ljudi, koji su prošle godine poginuli na Novom Zelandu leteći u balonu, kriv je čovjek koji je njime upravljao, jer je neposredno prije polijetanja konzumirao kanabis, potvrdila je istraga.

Pilot Lance Hopping je pod utjecajem kanabisa imao smanjenu mogućnost prosuđivanja i upravljanja balonom, što je uzrokovalo nisko spuštanje balona i smrt 11 osoba, prenose australski mediji.

Nesreća se dogodila početkom prošle godine u blizini grada Carterton kada se balon nisko spustio, pao na dalekovodnu mrežu i zapalio se.

Ovo je jedna od najgorih nesreća koja se dogodila na Novom Zelandu u proteklih nekoliko godina. Niko od ljudi koji su bili u balonu nije preživio.

Nakon istrage koja je trajala mejesecima i DNK analiza, saopćeno je da je na osnovu analize krvi pilota utvrđeno da je konzumirao kanabis i to da je bio ovisnik već dugo vremena.

Da je neposredno prije uzlijetanja konzumirao kanabis "prilično su sigurni i neki očevici", navodi se u izvještaju istražnog tima.

Rezultati ove istrage utjecat će i na to da se na Novom Zelandu pojačaju toksikološke analize zaposlenika u javnom saobraćaju, ali i svakom drugom vidu transporta.

Vezani članci