Strah od izlijevanja nafte
0

Novi Zeland: Nasukani brod Rena u oluji se prepolovio na dva dijela

Sarajevo-x.com
Rena se raspala na dva dijela (Foto: AFP)
Rena se raspala na dva dijela (Foto: AFP)
Teretni brod Rena nasukan od oktobra u blizini Novog Zelanda prepolovio se u oluji na dva dijela, a brojni kontejneri s broda završili su u moru što je pojačalo strah od dodatnog izlijevanja nafte.

Olupina broda Rena opisana je kao najgora pomorska ekološka katastrofa u povijesti Novog Zelanda i prije nego što se brod raspao. Iz brada je tada iscurila velika količina lož ulja koja je zagadila netaknute obale Sjevernog otoka i usmrtila više od 20.000 morskih ptica.

Pomorski dužnosnici su izjavili da je prednji dio broda ostao zaglavljen na mjestu gdje se i nasukao, ali da dio koji se odvojio pluta vodama.

U moru je do sada završilo oko 300 kontejnera, od gotovo 880 koliko ih se još nalazi na brodu.

"Za sada se zna da nije bilo značajnijeg curenja nafte, no kako je Rena u jako lošem stanju, očekujemo dodatno curenje. Ne znamo tačno o kojoj količini se radi, ali timovi su mobilizirani", kazao je novozelandski dužnosnik Alex van Wijngaarden.

Brod Rena, dužine 236 metara sa 25 članova posade, nasukao se na greben Astrolabe koji se nalazi 22 kilometra od obale 5. oktobra. U more je tada isteklo gotovo 350 tona nafte, zagadivši obližnje plaže i usmrtivši ptice.