Svijet
0

Novi sukobi u Libiji, NATO reagira na Gadafijev govor

FENA
U sukobima snaga libijskog čelnika Moamera Gadafija i pobunjenika u gradu Nalutu na sjeverozapadu zemlje poginulo je najmanje osam pobunjenika, a ranjeno 13, izjavio je u subotu pobunjenik Abou Saa, koji tvrdi da je ubijeno i više od 45 vojnika.

"Sukobi su počeli jučer i nastavljeni su i danas. Revolucionari su uništili šest oklopnih vozila i ubili više od 45 neprijateljskih vojnika", kazao je pobunjenik Saa.

On je agenciji Reuters izjavio da su pobunjenici opkolili Gadafijeve snage, ali ti navodi i tvrdnje o likvidaciji Gadafijevih vojnika nisu potvrđeni iz drugih izvora.

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu u subotu je, reagirajući na Gadafijev govor u petak, koji je nazvala nečuvenim, izjavila da libijski lider i njegove snage "sustavno i brutalno napadaju libijski narod".

Libijski lider je u audiosnimku, emitiranom u petak na državnoj televiziji, rekao da će biti poražene NATO-ove snage, koje skoro tri mjeseca bombarduju Libiju.

"Ovo je prvi put da su se susreli s naoružanom višemilionskom nacijom. Oni će biti poraženi, alijansa će biti poražena", rekao je Gadafi.