Svijet
0

Libija: Poginulo najmanje osam pobunjenika

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje osam pobunjenika je poginulo, a 13 je ranjeno je sukobima sa snagama lojalnim libijskom vođi Moammeru Gaddafiju u gradu Nalut, na sjeveroistoku Libije.

"Borbe su počele juče i traju i danas. Revolucionarne snage uništile su šest oklopnih vozila i ubile više od 45 neprijateljskih vojnika", rekao je Reutersu borac pobunjeničkih snaga Abu Sa.

On je dodao da su pobunjenici okružili Gaddafijeve snage.

Za sada nema mogućnosti nezavisne potvrde ove informacije.

U međuvremenu, uprkos pomoći NATO, odnosno akcijama borbenih aviona, jurišnih helikoptera i mornarice, rat u Libiji traje već puna četiri mjeseca i bez jasnijih naznaka kada bi se krvoproliće moglo zaustaviti.

Pobunjenici već danima pokušavaju da probiju Gaddafijeve linije odbrane kod Zlitana, gdje je u posljednja 24 časa poginulo najmanje osam pobunjenika, koji su, kako se čini, stradali pošto je njihova dobro isplanirana akcija krenula naopako.

Ustanici su jučer pokušali da iznenade protivnike akcijom kojoj je trebalo da prethodi ozbiljna artiljerijska priprema, ali se momenat iznenađenja raspršio onog trenutka kada su na obaraču laki pobunjenici izgubili strpljenje i zapucali po dvadesetak kilometara udaljenim Gaddafijevim snagama.
Plan pobunjenika da artiljerijom izbuše prolaz u Gadafijevom frontu, tako, pretvorio se u još jedan artiljerijski dvoboj, ali se prva borbena linija nije pomjerila ni za milimetar.

Gotovo istovremeno, Tripoli je potreslo šest snažnih eksplozija, u kojima je, kako javlja državna agencija Jana, ubijeno četvoro ljudi.