Amerika šalje bespilotne letjelice
0

Libija: Pobunjenici se bore za naftne rafinerije

FENA
Pobunjenici na zapadu i istoku libijskog glavnog grada bore se protiv snaga pukovnika Gaddafija za preuzimanje kontrole nad naftnim postrojenjima ključnim za pobjedu u šestomjesečnom građanskom ratu.

Sjedninjene Američke Države također su poslale dodatne dvije bespilotne letjelice za nadgledanje operacija nad Libijom, rekao je američki zvaničnik za Reuters.

Bespilotne letjelice stigle su ranije ove sedmice, rekao je zvaničnik ne želeći otkriti svoj identitet. Nije poznato koliko je letjelica je poslano za Libiju.

U Zawiyahu, 50 kilometara zapadno od Tripolija, pobunjenici su napali obalne naftne rafinerije kako bi istjerali posljednje Gaddafijeve snage i kako bi "stegnuli omču" oko Tripolija.

Jedan od glasnogovornika pobunjenika rekao je da je cjevovod za Tripoli presječen. Ali niko nije izvjestio o ishodu napada.

Na istočnom frontu, Bregi, pobunjeničke snage kažu da je stradalo 18, a povrijeđene 33 pobunjenika u utorak i srijedu u borbama za prevlast nad Libijom i njenim naftnim rafinerijama.

U utorak je stradalo 15 pobunjenika, a u srijedu tri pobunjenika.

Libijska televizijska stanica emitovala je video na kojem pristalice Gaddafija u Bregi izvikuju Gaddafijevo ime.

Trenutna lokacija pukovnika Gaddafija nije poznata.

Uz pomoć NATO-ovih borbenih aviona, borbenih helikoptera i mornaričke blokade, pobunjenici su počeli pobjeđivati pojedinačne bitke nakon šest mjeseci konstantnog gubljenja.

"Neki od snajperista se nalaze unutar rafinerije. Mi kontrolišemo ulaz u nju. Ubrzo ćemo započeti operaciju preuzimanja rafinerije", rekao je jedan od pobunjenika.

Moussa Ibrahim, zvanični glasnogovrnik Moammera Gaddafija, upozorio je na medijsku kampanju kojom se preuveličavaju pobunjenici i njihovi uspjesi.