Svijet
0

Novi štrajkovi i protesti u Grčkoj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zaposleni u javnom sektoru u Grčkoj održat će danas trosatni štrajk, a sindikati najavljuju proteste u Atini i Solunu, kao i novi generalni štrajk, prve nakon izbora prijelazne vlade na čelu s premijerom Lukasom Papademosom.

"Naša borba će se nastaviti sve dok socijalni problemi nastavljaju da postoje i eskaliraju, sve dok i dalje vidimo kako ljude otpuštaju u javnoj službi, smanjuju se prihodi, rastu porezi i prodaje državna imovina", izjavio je zamjenik vođe sindikata ADEDY Ilias Vretakos agenciji AP, prenio je Tanjug.

Štrajk će početi u podne po lokalnom vremenu širom Grčke na osnovu odluke ovog sindikata, koji okuplja zaposlene u javnom sektoru.

Sindikat ADEDY planira da u 13 sati po lokalnom vremenu održi protestne skupove na Trgu Klaftmonos u centru Atine i kod kipa Elefteriosa Venizelosa u Solunu.

Sindikat je također najavio planove za novi generalni štrajk u saradnji s Generalnom konfederacijom zaposlenih Grčke (GSEE) u danima kada se u Parlamentu bude razgovaralo i glasalo o novom budžetu, prenijela je ANA.

Predsjednik sindikata Kostas Cikrikas izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da predviđa da će nova vlada pratiti istu politiku koja "umjesto da zemlju izvuče iz krize samo je uranja u čak još veću recesiju, što za posljedicu ima krah ekonomije i pad životnog standarda, decenijama unazad".

Glavni zadatak nove koalicione vlade, koja je formirana poslije ostavke premijera Georgesa Papandreua, bit će provođenje mjera štednje i ispunjavanje preduslova kako bi se dobili novi krediti od evropskih fianansijskih institucija i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Grčki parlament u srijedu u podne glasa o povjerenju novoj vladi i gotovo je izvjesno da će je podržati pošto koalicija tri stranke - dosad vladajućeg PASOK-a, konzervativne Nove demokratije i krajnje desničarske partije LAOS - kontrolira 254 od ukupno 300 mjesta u skupštini.