"Dodikov i Orbanov drug"
33

Novi slovački premijer: Obnavljamo graničnu kontrolu s Mađarskom, to neće biti lijepa slika

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Novi premijer Slovačke Robert Fico poručio je nakon izborne pobjede da Slovačka treba ponovo pokrenuti granične kontrole s Mađarskom kako bi zaustavila priliv ilegalnih migranata.
"Jedna od prvih odluka vlade mora biti naredba o obnavljanju granične kontrole sa Mađarskom", rekao je Fico na konferenciji za novinare, dodavši da to neće biti lijepa slika i da će biti potrebna sila.

Sve veći tok ilegalnih migranata prešao je u Slovačku dok su posljednjih godina krenuli u Njemačku i Zapadnu Evropu, dajući "političku hranu" političarima u regionu koji žele da iskoriste ovo pitanje kod birača.

Migranti, uglavnom mladići sa Bliskog istoka i Avganistana, uglavnom su došli takozvanom balkanskom rutom, ulazeći u Mađarsku iz Srbije uprkos čeličnoj ogradi koju je mađarski premijer Viktor Orban podigao nakon migrantske krize 2015. koja je potresla Evropu.

Fico i njegova grupa SMER-SSD zauzeli su poziciju kako bi formirali sljedeću vladu za naciju od 5,5 miliona, nakon što su osvojili skoro 23 posto glasova na izborima u subotu, čime su postali najjača stranka u novom parlamentu.

Međutim, da bi izgradio koaliciju, Fico još uvijek mora uvjeriti bivšeg saveznika koji je postao lider rivalske stranke da vlada s njim, kao i sa malom nacionalističkom strankom.

Fico je vodio snažnu kampanju protiv ilegalne migracije uoči izbora u subotu, kritikujuću prelaznu vladu što nije učinila više i što nije suspendovala evropska šengenska pravila o "otvorenim granicama".

Podsjećamo, Milorad Dodik je čestitao Ficu i partiji SMER-SSD pobjedu na izborima u Slovačkoj i izrazio nadu za dobru ekonomsku i svaku drugu saradnju.

"Uvjeren sam da možete formirati novu vladu Slovačke", napisao je Dodik.