|

Novi referendum o nezavisnosti Škotske prije maja 2021. godine

Novi referendum o nezavisnosti Škotske prije maja 2021. godine
3
F
FENA
24.4.2019. u 16:41
37
komentara
3

dijeljenja
Novi referendum o nezavisnosti Škotske prije maja 2021. godine Foto: EPA-EFE
Škotska bi trebala održati referendum o nezavisnosti prije nego što bude okončan mandat sadašnjeg saziva škotskog parlamenta u maju 2021. i pripremit će zakone za provođenje referenduma, izjavila je u srijedu premijerka Nicola Sturgeon.
"Izbor između Brexita i budućnosti Škotske kao nezavisne evropske nacije trebao bi biti ponuđen tokom ovog saziva parlamenta", rekala je Sturgeon, prenosi Reuters. Nacrt zakona, dodala je, bit će sastavljen prije kraja 2019. godine kako bi bio održan referendum.

Škotska, dio Ujedinjenog Kraljevstva više od 300 godina, odbacila je nezavisnost sa 10 postotnih bodova na referendumu 2014. godine. Razlike u odnosu na Brexit opteretile su Veliku Britaniju. Škotska i Sjeverna Irska glasale su da ostanu u EU na referendumu 2016., dok Wales i Engleska glasaju za odlazak. Sturgeon, koja vodi Škotsku nacionalnu partiju, tvrdi da Brexit mijenja sve, zato što Škotska ne bi trebalo da izađe iz EU protiv volje njenih građana. Tvrdi da napuštanje najvećeg svjetskog trgovinskog bloka ugrožava ekonomsku dobrobit Britanije i Škotske.

Britanska vlada koja treba da odobri održavanje referenduma za nezavisnost, smatra da sada nije pravo vrijeme za to.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...