Japan
0

Novi problemi u nuklearki Fukushima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tokijska kompanija za električnu energiju ( Tokyo Electric Power - TEPCO) saopćila je u četvrtak da su se u nuklearnoj centrali Fukushima-Daiichi javili novi problemi, među kojima je curenje kontaminirane vode u okean.

U saopćenju kompanije je navedeno da nove mjere koje su preduzete ove sedmice ukazuju na to da je voda koja je ubačena u sud u kojem se nalazi reaktor brzo iscurela. Nivo vode je opao ispod dna četiri metra dugih gorivnih šipki, što znači da su one izložene vazduhu, zbog čega je povećan rizik od njihovog topljenja.

Relativno niska vanjska temperatura ipak, kako se navodi u saopćenju, omogućava stabilno hlađenje šipki, prenosi AFP. U sud pod pritiskom reaktora 1 ubacuje se oko sedam tona vode na sat kako bi se ohladio.

Stalno ubacivanje vode spolja stvorilo je velike količine kontaminirane vode, a do danas je prijavljeno još jedno curenje te vode iz betonske jame blizu reaktora 3 u okean.

U uzorcima morske vode zabilježeno je 18.000 puta više cezijuma od dozvoljenog nivoa, navela je kompanija, dodajući da je curenje zaustavljeno.