{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi problemi u Fukushimi, ne radi sistem hlađenja

S
19.3.2013. u 08:48
0
7
Novi problemi u Fukushimi, ne radi sistem hlađenja
0
Novi problemi u Fukushimi, ne radi sistem hlađenja
Fukushima (Foto: Arhiv)
U japanskoj atomskoj elektrani Fukushima, koja je prije dvije godine teško oštećena u zemljotresu i cunamiju, nestalo je električne energije, što je utjecalo na rashladne sisteme u bazenima u kojima je potrošeno nuklearno gorivo.
U saopštenju kompanije TEPCO, u čijoj je nadležnosti elektrana, navodi se da je još u toku procjena o uzroku nestanka električne energije.

Nestanak struje utjecao je na bezene reaktora 1,3 i 4 ali, prema navodima kompanije, to se nije odrazilo na reaktore.

TEPCO ističe da nema neposredne opasnosti po okolinu, jer je potrebno četiri dana da najvreliji bazen dostigne bezbjednosne granice.

"Pokušavamo da prije tog roka uspostavimo normalan protok energije", rekao je portparol TEPCO-a.

U saopštenju se dodaje da je temperatura u najvrelijem bazenu reaktora 4 bila 30,5 stepeni celzijusovih, što je znatno ispod bezbjednosne granice od 65 stepeni celzijusovih.

U bazenima se nalazi potrošeno nuklearno gorivo od reaktora. Bazeni rashlađuju gorivo, koje stvara veliku temperaturu i štiti od širenja radijacije. Potrošeno nuklearno gorivo ostaje u bazenima godinu dana, a u ponekim slučajevima nešto duže.

Stručnjaci navode da nema neposredne prijetnje od radijacije, ali ukoliko u potrebnom roku ne bude vraćen dovod svježe vode, postoji mogućnost da tečnost u bazenima počne da vri.

To bi moglo da izazove gubitak tečnosti i eventualnom izlaganju šipki potrošenog nuklearnog goriva vazduhu i, ukoliko bi se to desilo, to bi izazvalo širenje radijacije.

Nuklearna elektrana Fukushima oštećena je u zemljotresu i cunamiju u martu 2011. godine. Talasi su izazvali kvar rashladnih sistema reaktora, što je dovelo do topljenja tri reaktora. Inžinjeri su stabilizovali elektranu, ali je potreban višegodišnji rad da bi se otklonile posljedice katastrofe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: