{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi predsjednik Evropske komisije Juncker se protivi širenju EU-a

A
15.7.2014. u 15:41
0
41
Novi predsjednik Evropske komisije Juncker se protivi širenju EU-a
0
Novi predsjednik Evropske komisije Juncker se protivi širenju EU-a
Bivši premijer Luksemburga Jean Claude Juncker danas je na glasanju u Evropskom parlamentu (EP) izabran za predsjednika Evropske komisije, javlja Anadolu Agency (AA).
Juncker je na tajnom glasanju izabran za čelnika Evropske komisije sa 422 glasa za i 250 protiv od ukupno 729 članova EP-a. Na glasanju je zabilježeno 47 suzdržanih i 10 nevažećih glasova.

U svome obraćanju u Evropskom parlamentu Juncker je naglasio kako će voditi umjerenu politiku u EU kako bi ova organizacija nastavila sa stabilnim napretkom na svim poljima.

Ipak, već sada se pretpostavlja da će Juncker u narednom periodu imati veliki izazov sa euroskeptičnim partijama i zvaničnicima kao i sa ekstremno desničarskim političkim krugovima.

Prije samog glasanja Evropskog parlamenta o njegovoj nominaciji, Juncker je istakao da Evropska unija u narednih pet godina neće primati nove članice u svoje društvo.

"U narednih pet godina neće biti novih članica Evropske unije", potvrdio je Juncker uoći samog glasanja o njegovoj nominaciji za čelnika Evropske komisije.

Mnogi smatraju da su time zatvorena vrata proširenja EU-a u narednih nekoliko godina.

"Pregovori o pristupanju će ipak biti nastavljeni. Balkanske zemlje, ali i sve druge zemlje koje pretenduju za članstvo u EU imaju jasnu evropsku perspektivu", istakao je Juncker.

Ipak, mnogi evropski zvaničnici smatraju da je takva politika pogrešna jer, kako navode, proširenje je jedna od najuspješnijih politika EU-a na globalnom planu.

Među prvim kritičarima takve Junckerove politike bio je i švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt koji tvrdi kako vrata Evrope moraju biti otvorena za sve zemlje koje ispune potrebne reforme na putu prema Briselu.

"Mislim da je vrlo pogrešno zavoriti vrata EU-a za nove članice u narednih pet godina. Ako Island, naprimjer, promijeni odluku i poželi ući u EU moramo im otvoriti vrata", kazao je Bildt.

Juncker je ranije izjavio da je najveći problem EU veliki priliv ilegalnih imigranata koji dolaze iz svih krajeva svijeta, a posebno iz nerazvijenih afričkih zemalja.

"EU ima potrebu da zaštiti svoje vanjske granice i da ojača saradnju između sjevera i juga unutar EU. EU treba promovisti legalne imigracije kao što to rade Sjedinjene Američke Države (SAD), Kanada i Australija", kazao je Juncker.

Naglasio je kako je, također, bitan problem EU visoka nezaposlenost i zatvaranje kompanija.

"U naredne tri godine potrebno je stoga da se za otvaranje novih radnih mjesta i novih kompanija osigura 300 milijardi eura kako bi se stabilizirala evropska ekonomija", rekao je ovaj evropski zvaničnik.

Napomenuo je kako je vrlo značajno za evropsku budućnost da Evropljani govore jedinstvenim glasom na međunarodnoj sceni i da imaju konzistentnu politiku unutar, ali i van EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: