Svijet
0

Novi napadi na kršćane u Indiji

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nakon niza nasilja nad kršćanima u indijskoj saveznoj državi Orissa, došlo je do novih napada u državi Madhya Pradesh, gdje je napadnut jedan karmelićanski samostan, a jedna je sirska katolička crkva zapaljena, javlja KTA.

Prošlih su dana hinduiski radikali i u drugim indijskim državama napali više crkvi i bogoštovnih mjesta, a u Kerali su, primjerice, u noći s nedjelje na ponedjeljak nepoznate osobe provalile u jedan katolički vrtić.

Prema mišljenju analitičara, nasilje nad nehinduistima potaknuto je i političkim motivima, odnosno do napada dolazi zbog pokušaja fundamentalista da ojačaju patriotske osjećaje i to posebice u nekim saveznim državama.

Val nasilja nad manjinama se, naime, usredotočuje na onim područjima Indije u kojima hinduistička nacionalna stranka ima veći utjecaj na pučanstvo.

Pozivajući se na nacionalizam i koristeći nasilje nad nehinduističkim zajednicama, ekstremističke stranke žele, između ostaloga, skupiti bodove uoči općih izbora koji će se održati u svibnju 2009. godine, smatra msgr. Abraham Mar Jiulius, siro-malankarski biskup.

Prema podacima Udruge svih indijskih katolika, samo je u državi Orissa u napadima stradalo 45 osoba. Osim toga, uništeno je 56 crkvi, 11 škola i 4 sjedišta nevladinih organizacija. Napadnuto je 300 sela i zapaljeno 4000 kuća, a zbog nasilja je na bijeg primorano više od 50.000 ljudi. Od toga je najmanje 40.000 osoba još uvijek skriveno u šumi.