Teške borbe
0

Novi napad Izraela na sjever Gaze pokazuje da Hamas nije uništen i dovodi u pitanje cilj rata

F. H.
Izraelski napad na kamp Jabalia (Foto: EPA-EFE)
Izraelski napad na kamp Jabalia (Foto: EPA-EFE)
Ponovna invazija izraelske vojske na sjever Gaze, gdje su ranije tvrdili da je Hamas uništen je dovela u pitanje da li je izraelski cilj da uništi grupu u Pojasu realan.

Izraelska obnovljena kopnena operacija započela je u subotu, s intenzivnim granatiranjem i pucnjavom koja je zahvatila veći dio izbjegličkog kampa Jabalija u sjevernom dijelu Gaze. Izraelska vojska također je počela djelovati na području Zeitouna u centralnoj Gazi, dok nastavlja svoju ofanzivu u istočnom Rafahu i u blizini prijelaza Rafah s Egiptom.

Povratak Izraela u džepove koje je navodno očistio od Hamasa obnavlja pitanja o njegovoj dugoročnoj vojnoj strategiji, koja je nakon više od sedam mjeseci rata ostavila više od 35.000 mrtvih Palestinaca i veliki dio Gaze u ruševinama, ali više od 100 talaca iz Izraela još uvijek u zarobljeništvu, a Hamasovo najviše vodstvo još uvijek na slobodi.

Obnavljanje borbi na sjeveru dolazi u trenutku kada su pregovori usmjereni na postizanje sporazuma o prekidu vatre za taoce u zastoju i dok Bidenova administracija signalizira da Sjedinjene Države gube strpljenje sa svojim najbližim saveznikom na Bliskom istoku.

Tokom vikenda, američki državni sekretar Antony Blinken dao je oštru ocjenu izraelskog ponašanja u ratu. U intervjuu u nedjelju za CBS News, Blinken je rekao da bilo kakav početni uspjeh u izraelskoj invaziji na grad Rafah na jugu Gaze, čemu se Washington snažno protivio, nije “održiv”. Prvi diplomat kritikovao je Izrael jer niti ima "vjerodostojan plan za zaštitu civila", niti poslijeratni plan za Gazu.

"Vidimo dijelove Gaze koje je Izrael očistio od Hamasa, gdje se Hamas vraća, uključujući sjever, uključujući Khan Younis," rekao je Blinken.

Neki izraelski stručnjaci kažu da je trenutna Netanyahuova ratna strategija, koja ima za cilj potpuno uništenje Hamasa u Gazi, manjkava i nerealna jer joj nedostaje dugoročna vizija.

"Izraelska strategija nije dobra", rekao je Danny Orbach, vojni povjesničar na Hebrejskom univerzitetu u Jeruzalemu. Taktika beskonačnog čišćenja i degradiranja Hamasovih sposobnosti uz izbjegavanje odgovornosti za upravljanje Gazom neće uspjeti, rekao je.

Netanyahu je ranije rekao da će Izrael imati "ukupnu sigurnosnu odgovornost" u Gazi na "neodređeno vrijeme" nakon završetka rata, što je stajalište koje je u suprotnosti s onim SAD-a.

Bez održive alternativne vlade, Netanyahu "kao i obično odlučuje ne odlučiti", rekao je Orbach, dodajući da tekuća strategija "čišćenja i degradiranja" omogućuje premijeru da izbjegne donošenje teških odluka o poslijeratnoj Gazi, dok sprječava Hamas od ponovnog pojavljivanja snažnog kakav je bio prije 7. oktobra.

Izraelski lider tek treba predstaviti poslijeratni plan za enklavu. SAD se zalagao za reformiranu Palestinsku upravu (PA) koja bi upravljala Gazom, što je Netanyahu opetovano odbijao. PA je vlada koja čeka na buduću nezavisnu palestinsku državu koju traži na okupiranoj Zapadnoj obali, okupiranom istočnom Jeruzalemu i Gazi kao dio dvodržavnog rješenja za palestinsko-izraelski sukob.

Netanyahu je više puta rekao da je vojska na putu da eliminira Hamas, a u intervjuu s dr. Philom u petak je ustvrdio da je do sada ubijeno 14.000 boraca Hamasa. Izrael je procijenio da je Gaza imala 30.000 boraca prije 7. oktobra.

Bivši i sadašnji izraelski dužnosnici, uključujući vrhunsku vojnu figuru, oglasili su uzbunu zbog smjera u kojem Izrael ide sa svojim ratom.

Načelnik štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general majorHerzi Halevi tijekom vikenda je navodno kritizirao Netanyahuovu strategiju.

"Sve dok nema političkog poteza koji bi iznjedrio upravljačko tijelo osim Hamasa u pojasu, morat ćemo uvijek iznova djelovati tamo i na drugim mjestima kako bismo demontirali infrastrukturu Hamasa", citirao je izraelski Channel 13 Halevijeve riječi .

"Bit će to sizifovski zadatak", rekao je, sugerirajući da se možda nikada neće izvršiti.

Visoki dužnosnici IDF-a pozvali su premijera da donese odluke i formulira strategiju za rat, dodao je Channel 13.

Bivši šef izraelske vojne obavještajne službe, Tamir Hayman, također je pozvao izraelsko vodstvo da sklopi sporazum o taocima koji uključuje primirje na neodređeno vrijeme i rad s reformiranim Palestinskim vlastima na uspostavljanju reda u Gazi.

Hayman, koji je sada na čelu Instituta za studije nacionalne sigurnosti (INSS) u Tel Avivu, rekao je ranije za CNN da Izrael riskira da upadne u neprestani rat iscrpljivanja, gdje postoje "beskrajna trvenja" sa svojim susjedima. Dugotrajni rat, rekao je, riskira da Gaza ostane pod vlašću Hamasa ili prepuštena na milost i nemilost vakuumu moći gdje se razne naoružane skupine mogu natjecati za vlast.

Drugi kažu da ponovno pojavljivanje Hamasovih "džepova" nije neuobičajeno i da će izraelska vojska morati nastaviti ponovno ulaziti u područja u Gazi sve dok se više ne pojave borci, piše CNN.

"Ovaj proces će se događati uvijek iznova", rekao je Amir Aviv, bivši zamjenik zapovjednika divizije Gaze izraelske vojske, za CNN, dok se ne uklone svi "džepovi otpora".

Bivši zamjenik komandanta ipak vjeruje da je moguće iskorijeniti Hamas. "Gaza nije beskrajna, nije tako velika", rekao je. “(Izrael) je došao do posljednjeg uporišta (Rafah), a sada je Hamas leđima okrenut zidu.”