U obliku dijamanta
57

Novi krov Notre Damea mogao bi osigurati električnu energiju za katedralu

Klix.ba
Foto: Vincent Callebaut Architectures
Foto: Vincent Callebaut Architectures
Katedrala Notre Dame u Parizu mogla bi dobiti novi krov koji će koristiti solarnu energiju, koja će moći osigurati dovoljno električne energije za napajanje katedrale ali i obližnjih zgrada, ukoliko se ovaj dizajn prihvati, piše Independent.

Ovaj krov trebao bi biti sastavljen od staklenih ploča u obliku dijamanta. Bit će poduprt drvenim gredama, a arhitektonska kompanija Vincent Callebaut Architectures čiji je ovo projekt tvrdi da bi ovakav krov katedralu pretvorio u zgradu s energetskim potencijalom.

Paneli će skladištiti solarnu energiju, saopćila je kompanija iz Pariza. Vjeruju kako će se na ovaj način moći pohraniti dovoljno energije za napajanje cijele katerdale Notre Dame, a višak bi se mogao preusmjeravati na obližnje zgrade.

Na krovu će se također nalaziti vrt u kojem će se saditi voće i povrće za siromašne ljude i beskućnike. Stakleni dijelovi na stropu koji odvajaju krov od unutrašnjosti omogućit će da cijela katedrala bude obasjana prirodnim svjetlom.

Ovaj projekat je jedan od brojnih projekata koji su prijavljeni na konkursu koji je raspisala francuska vlada, budući da je stari krov ove katedrala izgorio u razornom požaru.

Podsjećamo, krov katedrale Notre dame izgorio je 15. aprila ove godine. Francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvao je ovaj požar strašnom tragedijom.