Svijet
0

Novi italijanski premijer prijeti ostavkom

FENA
Matteo Renzi (Foto: EPA)
Matteo Renzi (Foto: EPA)
Novi italijanski premijer zaprijetio je u ponedjeljak da će podnijeti ostavku ako plan da se smanje ovlasti gornjeg doma parlamenta, centralnog dijela njegove ambiciozne ustavne reforme, blokira.

U posljednjem po redu talasu reformskih nastojanja Mattea Renzija, vlada treba odobriti nacrt zakona u ponedjeljak za transformaciju Senata u neizbornu komoru kojem će ovlasti za odobravanje budžeta i glasanje za povjerenje vladi biti ukinute.

Renzi, koji je u februaru postao treći italijanski premijer u roku od godinu dana, rekao je da bez promjene sistema, zemlja riskira da bude zaglavljena u rotirajući niz kratkotrajnih vlada nesposobnih za donošenje značajnih ekonomskih reformi.

"Svu svoju kredibilnost uložio sam u ove reforme. Ako ne uspije, mogu samo pretpostaviti koje će biti posljedice", rekao je 39-godišnji Renzi, najmlađi italijanski premijer.

Renzi, predsjednik Demokratske stranke lijevog centra, uputio je slične prijetnje o ostavci zbog reforme Senata 12. marta do je pokušao uvesti paket smanjenja poreza koji ima za cilj da oživi umrtvljenu italijansku ekonomiju, treću najveću u eurozoni.

Bivši gradonačelnik Firence došao je na vlast nakon stranačkog državnog udara i preuzeo je vodstvo u prekostranačkoj koaliciji nakon prošlogodišnjih rezultata izbora.