Svijet
0

Italijanski premijer Letta podnio ostavku

FENA
Enrico Letta
Enrico Letta
Italijanski premijer Enrico Letta u petak je podnio ostavku nakon što je njegova Demokratska stranka pozvala na stvaranje nove vlade.

Stranački čelnik Matteo Renzi (39), izjavio je da je promjena vlade potrebna kako bi se okončala "neizvjesnost".

Izgleda da će Renzi, koji je izabran za stranačkog čelnika u decembru, biti nominiran za novog premijera.

Objava nije imala nikakvog uticaja na finansijsko tržište, u suprotnosti s nestabilnošću primjećenom u ranijim prilikama.

Prije nego što je otišao predsjedniku Giorgiju Napolitanu kako bi mu uručio ostavku, Letta se zahvalio svima koji su mu pomogli tokom proteklih deset mjeseci dok je bio premijer.

Renzi je izjavio da bi nova vlada trebala vladati do kraja aktuelnog parlamentarnog mandata u 2018.

On je optužio Lettu za nedostatak akcije na poboljšanju ekonomije, dok je stopa nezaposlenosti na najvišem nivou u 40 godina a ekonomija je oslabila za devet posto u sedam godina.

Italijanski premijer nije uspio provesti obećane reforme često korumpirane i beskorisne birokratije, udružene sa zbrkanim parlamentom, navodi dopisnik BBC-ja iz Rima, David Willey.

Nezaposlenost među mladima se pogoršala, a Italijani su postali rastuće nezadovoljni sporim tempom reformi i kontinuiranim padom životnog standarda i smanjenjima plaća.

Prije svega, Letta nije uspio "progurati" prijedlog koji bi trebao izmjeniti izborni zakon iz vremena bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

Matteo Renzi trebao bi poistati treći neizabrani čelnik otkako je Silvio Berlusconi podnio ostavku u novembru 2011. Letta (47), oformio je koaliciju s desnim centrom u prošloj godini.

Angelino Alfano, čelnik frakcije desnog centra koja je bila dio Lettine vlade, oprezno je pozdravio Renzijeve planove.

Nema nikakvih garancija da će pokušaj da se formira nova vlada pod Renzijem biti ostvariv, kazao je Alfano, dodajući da neće podržati novu vladu čija politika bi bila previše ljevičarska.

Također nema nikakvih garancija da će on uspjeti u uvjeravanju iskusnih političara da on im kapacitete da bude čelnik.