Naljutio Britance
0

Novi gafovi Mitta Romneyja u Londonu

FENA
Mitt Romney (Foto: Arhiv/AFP)
Mitt Romney (Foto: Arhiv/AFP)
Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney napravio je novi gaf, ovog puta u Londonu, izazvavši gnjev britanske javnosti uoči otvaranja Olimpijskih igara.

Romney je, kako prenosi Washington Post, rekao da je "uznemirujuće" kako teku pripreme za Olimpijadu i da mu je teško da predvidi kako će "sve da ispadne".

Njegovi komentari su odmah naišli na oštar odgovor gradonačelnika Londona Borisa Johnsona i premijera Davida Camerona.

"Čuo sam da se neki tip koji se zove Mitt Romney pita da li smo spremni. Jesmo, spremni smo (za Olimpijadu)", odgovorio je Johnson na skupu u britanskoj prijestolnici na kome je prisustvovalo 60.000 ljudi.

Premijer Cameron također nije bio baš diplomatski nastrojen kada je odgovorio Romneyju rekavši da je "naravno lakše kada se Olimpijske igre organiziraju u nekoj nedođiji", aludirajući na Zimske olimpijske igre u Solt Lake Cityju 2002. godine u čijoj organizaciji je Romney učestvovao.

List navodi da je posebno ponižavajuće za Romneyja što su ovakvi odgovori stigli od britanskih konzervativaca koji su ideološki bliski njegovim republikancima.

Međutim, tu se neprijatnosti i Romneyevi gafovi nisu završili, dodaje Post.

Sljedeću grešku je napravio objelodanjujući novinarima da se susreo sa šefom britanske tajne službe MI6, što nije bilo naznačeno u zvaničnom protokolu.

Romney je čak otišao i korak dalje, rekavši da je sa prvim čovjekom tajne službe razgovarao o situaciji u Siriji.

Republikanski kandidat je kasnije pokušao da popravi prvi utisak, uz riječi da će igre biti predivne i da je prosto nemoguće da se desi neka greška, ali šteta je već bila načinjena, zaključuje vašingtonski dnevnik, prenio je Tanjug.