Nakon osvajanja SP-a
7

Novi gaf Josepa Borrella: Nogometašicama Španije rekao da mu je drago što uče igrati kao muškarci

V. K.
Josep Borrell (Foto: EPA-EFE)
Josep Borrell (Foto: EPA-EFE)
Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell ponovo je izazvao reakcije javnosti novim gafom, odnosno izjavom o nogometašicama iz Španije koju su mnogi protumačili kao seksizam.
Nakon što je ženska nogometna reprezentacija Španije osvojila Svjetsko prvenstvo koje se igralo u Australiji, brojni zvaničnici ove zemlje čestitali su nogometašicama na ovom uspjehu. Među njima je, naravno, bio i Borrell, ali čini se kako diplomata Evropske unije nije baš briljirao.

"Sada su naše žene te koje uče da igraju nogomet kao i muškarci, a to je samo po sebi već dobra vijest", rekao je Borrell u izjavi za TVE.

Ovakav odabir riječi kako bi pohvalio uspjeh reprezentacije izazvao je brojne reakcije u Španiji, a mnogi su opisali Borrellovu izjavu kao seksističku.

"Vrhunski diplomata? Više kao vrhunski nediplomata", napisao je magazin Politico.

Nedugo nakon izjave Borrell se oglasio i na društvenim mrežama gdje je ipak poslao poruku nešto drugačijeg karaktera.

"Pobjeda nogometašica Španije na Svjetskom prvenstvu pokazuje da je ovo vrijeme za žene. Naše prvakinje su napravile još jedan korak prema punoj ravnopravnosti i zato sam duplo više ponosan", napisao je Borrell.

Međutim, građani Španije nisu mu zaboravili prethodnu izjavu te su se ispod objave mogli pronaći brojni komentari u kojima se kritikuje njegov stav.

"Mislim da biste se trebali prvo izviniti. Morate još mnogo toga naučiti prije nego što se obratite javnosti naredni put", jedan je od komentara.