Zbunio se
11

Novi gaf Bidena: Nije znao koliko ima svjetskih čuda pa onda uvrstio Grand Canyon na listu

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Američki predsjednik Joe Biden je u svom posljednjem gafu pogrešno nazvao Grand Canyon jednim od "devet" svjetskih čuda. Američki predsjednik kasnije se ispravio, rekavši da je to jedno od "sedam" čuda.

U govoru u blizini kanjona, kazao je kako "nije pretjerano reći da ne postoji nacionalno blago, niti jedno, koje je veće od Grand Canyona".

"Grand Canyon, jedno od devet Zemljinih čuda, svjetska čuda, doslovno. Razmislite o tome, znate, to je nevjerojatno, trajni simbol Amerike za cijeli svijet", kazao je Biden.

Dodao je da je prvi put kad vidio Grand Canyon, prije mnogo godina, kada je bio mladi senator.

"Dok sam stajao i gledao van, na pamet mi je pala rečenica, bila je instinktivna, rekao sam da ovo mora biti, ovo je Božja katedrala. Na to me to podsjetilo. Jednostavno je tako veličanstveno. U stvari, rekao sam devet, to je jedno od sedam svjetskih čuda", ispravio se Biden.

Katie Hobbs, guvernerica Arizone, u svojim je izjavama već spomenula kanjon kao "poznat kao jedno od sedam prirodnih čuda svijeta".

Kasnije je gospodin Biden pozirao za fotografije u blizini ruba kanjona i kazavši novinarima "nemojte skakati!"

Biden je okolinu Velikog kanjona, odnosno gotovo milion hektara zemlje u njegovoj blizini kao zaštitio od izgradnje. Proglasio je tu zemlju najnovijim nacionalnim spomenikom u zemlji.

"Ljudi, očuvanje ove zemlje je dobro ne samo za Arizonu, već i za planet, dobro je za ekonomiju, dobro je za dušu nacije", na kraju je kazao Biden.