Svijet
80

Novi egipatski ustav bi mogao zabraniti djelovanje Muslimanske braće

Klix.ba
Novi egipatski ustav mogao bi sadržavati zabranu djelovanja političkih partija sa religijskim predznakom, piše egipatski Ahram Online.

Dodaje se također da privremena vlada može proglasiti Muslimansku braću terorističkom organizacijom zbog sukoba na ulicama te zemlje koji traju već sedmicama i koji su iza sebe ostavili više od 800 mrtvih.

Očekuje se da će novi nacrt ustava biti objavljen u srijedu, izjavio je na konferenciji za medije pravni pomoćnik privremenog egipatskog predsjednika Ali Awad.

Nakon svrgavanja bivšeg predsjednika Muhameda Mursija, privremeni predsjednik Adly Mansour, formirao je desetočlanu komisiju sa zadatkom predlaganja amandmana na ustav. Panel se sastoji od šest sudija i četiri profesora ustavnog prava.

Drugi odbor ili komisija koji se sastoji od 50 javnih osoba će nakon toga imati 60 dana da ocijeni te izmjene i dopune, kako bi se utvrdilo da li se one uklapaju u javni referendum, a parlamentarni izbori se očekuju nakon održavanja referenduma u toj zemlji.

Prema izvoru Ahram Onlinea, na komisiji je dogovoreno da će novi ustav zabranjivati političke stranke koje se temelje na vjerskoj ideologiji.

Takav potez će se direktno sukobiti sa Mursijevim članom 2. ustava 2012. godine koji propisuje da se šerijatski zakoni mijenjaju civilnim pravosuđem. Međutim, prošle sedmice Awad je izjavio da će taj članak biti zadržan u novom ustavu kako bi se naglasio islamski identitet Egipta, prenosi Ahram Online.