Svijet
4

Novi Brexit: Italijani danas glasaju na referendumu o promjeni Ustava

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Građani Italije danas glasaju na referendumu o ustavnim reformama, a mnogi evropski analitičari odjek rezultata ove nacionalne ankete svrstavaju rame uz rame sa važnošću Brexita.

Naime, Italijani u nedjelju izlaze na referednum na kojem će se izjasniti da li žele odobriti novi način donošenja zakona u državi. Ukoliko većina građana izglasa povjerenje reformama, to će značiti uklanjanje moći Gornjeg doma Senata koji više neće odobravati zakone, a ta će uloga ostati isključivo kao teret zastupnika Donjeg doma.

Premijer Italije Matteo Renzi doslovno je založio svoju političku budućnost, obećavši da će podnijeti ostavku ukoliko se većina građana odluči da ne odobri promjenu Ustava.

Matteo Renzi (Foto: EPA)
Matteo Renzi (Foto: EPA)

Renzi smatra da je reforma od ključne važnosti za budućnost Italije koja bi, prema njegovim riječima, kroz olakšanje donošenja zakona mogla postati najrazvijenija država Evrope.

Ipak, podrška opciji "ne" je izuzetno jaka, a njena pobjeda značila bi blokadu reformi i izglasavanje nepovjerenjea političkom establišmentu u Italiji.

Evropski zvaničnici i bankari smatraju da bi pobjeda opcije "ne" izazvala potencijalnu nestabilnost u Evropskoj uniji i eurozoni koja bi mogla potom izazvati novi krizu poput Brexita.