|

Novi biskup posvađao Vatikan i Peking

Novi biskup posvađao Vatikan i Peking
0
S
SRNA
24.11.2010. u 20:06
1
komentara
0

dijeljenja
Novi biskup posvađao Vatikan i Peking
Vatikan je kritikovao Kinu zbog zaređivanja biskupa bez papine dozvole, optužujući katoličku crkvu u Kini da je ozbiljno naškodila vjeri, dok je spornom biskupu zaprijećeno da će biti ekskomuniciran.
Papa je bio "jako razočaran" kad je saznao za zaređenje biskupa Gua Jincaija, budući da to predstavlja "ozbiljno kršenje" crkvenog zakona i otežava napore za pomirenje koji su papi bili prioritet, javio je Vatikan.

Guo je postao biskup u subotu i to je prvi put da je Kini zaređen biskup bez dozvole Vatikana. Prema novinskim izvještajima, najmanje tri Vatikanu vjerna biskupa morala su prisustvovati ceremoniji.

Kina je natjerala svoje katolike da prekinu odnose s Vatikanom 1951. godine, a otvoreno služenje misa dopušteno je samo crkvama koje je odobrila valda, iako milioni Kineza i dalje održavaju neslužbene kongregacije lojalne Vatikanu.

U zadnjih nekoliko godina pod vladavinom Benedikta XVI odnosi su se popravili i papa je naglasio da je ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa prioritet.

Sporovi u vezi zaređivanja biskupa uglavnom su bili rješavani iza zatvorenih vrata, dogovorima, pa je nekoliko biskupa zaređeno uz blagoslov Vatikana.

Guo, zamjenik sekretara Kineske katoličke patriotske družbe, tijela koje kontroliše država, nije imao blagoslov za bude zaređen.

Sada mu prijeti ekskomunikacija, najteža kazna po crkvenom pravu.

Vatikan je rekao da zaređenje ponižava kineske katolike "jer im kineske civilne vlasti žele nametnuti biskupa koga nije odobrio sveti otac, kao ni drugi biskupi širom svijeta".
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...