Tunis
0

Nove demonstracije razbijene suzavcem

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Policija je danas suzavcem razbila demonstracije u glavnom gradu Tunisa protiv nove vlade nacionalnog jedinstva, u kojoj su mnoge ključne ličnosti bivšeg režima zadržale položaje.

"Nova vlada je obmana. To je uvreda za revoluciju u kojoj su izgubljeni životi i prolivena krv", izjavio je student Ahmed al Hajji.

Nekoliko stotina pristalica opozicionih stranaka i članova sindikata mirno je protestovalo u centru Tunisa prije nego što ih je policija rastjerala suzavcem.

Premijer Mohammad Ganuchi stao je u odbranu svoje nove vlade, formirane poslije bjekstva predsjednika Zinea bin Abidinea Ben Alija u Saudijsku Arabiju, izjavom da su neki ministri zadržani jer su neophodni za pripremu izbora, koji se očekuju u sljedeća dva mjeseca.

"Pokušali smo da sastavimo kombinaciju koja uzima u obzir različite snage u zemlji radi stavaranja uslova za početak reformi", rekao je Ganuchi radiju Evropa 1.

On je odbacio sugestije da će Ben Alijeva "diktatura" biti nastavljena pod novom maskom.

"To je potpuno netačno. Danas je počela era slobode koja se vidi na televiziji, na ulicama", rekao je predsjednik vlade nacionalnog jedinstva.
Demonstracije protiv siromaštva, nezaposlenosti i korupcije trajale su nekoliko sedmica prije svragavnja Ben Alija i imaju odjeka u mnogim arapskim zemljama u kojima postoje slični represivni režimi.

Iz Tunisa su danas stigli izvještaji o sporadičnoj pucnjavi u nekoliko dijelova grada tokom noći, ali je ona bila znatno manjeg obima nego prethodnih noći.