{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nove bitke u Libiji, vozila odvoze ranjene

F
9.9.2011. u 22:05
0
25
Nove bitke u Libiji, vozila odvoze ranjene
0
Nove bitke u Libiji, vozila odvoze ranjene
Foto: AP
Borci koji predstavljaju nove libijske vlasti ušle su u petak navečer u jedan od posljednjih gradova koji su ostali odani pukovniku Gadafiju. Bitke su izbile na ulicama grada Bani Valida.
"Naši borci su na sjeveru grada i bore se protiv snajperista. Mi smo ušli sa istočne strane", rekao je zvančnik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Abdalah Kanšil.

Bani Valid, skupa s Gadafijevim rodnim gradom Sirtom i pustinjskim gradom Sabhom su posljednja mjesta koja nisu pod kontrolom NTC-a, koji je svrgnuo Gadafija s vlasti prošlog mjeseca, podsjeća Reuters.

Gadafijevi lojalisti su otvorili paljbu raketama na borce sjeverno od Bani Valida i istočno od Sirta izjavili su svjedoci.

NTC je rekao da je također poslao borce na jug Sabhe.

NTC je dao rok do subote Bani Validu i Sirtu da se predaju ili će biti suočeni s napadom. Prethodni rokovi za predaju su bili produživani kako bi se omogućilo više vremena za mirovne pregovore u cilju izbjegavanje krvoprolića.

Vozila Hitne pomoći su viđena u blizini Bani Valida kako odvoze žrtve i ponovo se vraćaju, a borci NTC-a su počeli koristiti samohodne rakete i minobacače.

Porodice iz Bani Valida su masovno počele bježati iz gradova.

Nakon poziva NTC-a, NATO je poslao svoje borbene avione koji će, ukoliko se gradovi ne predaju, izvršiti niz zračnih napada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: