Svijet
0

Libija: Snage prelazne vlade ušle u grad Bani Valid

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Snage novih libijskih vlasti ušle su u petak u Bani Valid, jedno od posljednjih utvrđenja snaga Moamera Gadafija, dan pošto su zauzele njegov rodni grad Sirt, gdje se sada spremaju za konačnu bitku.
  • Dobili smo naredbe komandanata i danas idemo ka Bani Validu s različitih lokacija, izjavio je jedan borac za Reuters, na položaju u blizini ovog grada, koji se nalazi na oko 150 kilometara jugoistočno od Tripolija.

Prelazna vlada je preuzela ovu akciju pošto su Gadafijevi borci izveli raketni napad na njihov položaj u jednoj fabrici, koja se koristi i kako poljska bolnica, javljaju agencije.

Snage novih libijskih vlasti kažu da u ovom području imaju oko 1.000 boraca i da neće koristiti teško naoružanje kako ne bi naudili civilima.

Istovremeno, snage Nacionalnog prijelaznog vijeća regrupišu se u području zapadno od priobalnog grada Sirta u koji su u četvrtak ušle, i pripremaju se za konačnu bitku s Gadafijevim snagama.

Snage novih libijskih vlasti ranije su saopćile da su u borbi za Sirt pretrpjele velike gubitke i da je, prema prvim informacijama, u sukobima poginulo 11 njihovih boraca i povrijeđeno 34.