{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova željeznička linija između Antwerpena i Kine

F
21.5.2011. u 18:41
0
13
Nova željeznička linija između Antwerpena i Kine
0
Nova željeznička linija između Antwerpena i Kine
Foto: Ilustracija
Nova teretna željeznička linija ustanovljena je ovih dana između Antwerpena u Belgiji i zapadnokineskog grada Chongqinga; pruga dugačka 11.000 kilometara predstavlja alternativu zračnom i morskom prometu.
Pet puta sedmično teretni voz polazi iz luke Antwerpen na jedno vrlo dugačko putovanje. Voz prolazi kroz Njemačku, Poljsku, Ukrajinu, Rusiju i Mongoliju prije nego što stigne na svoj cilj: Chongqing, grad s 32 milijuna stanovnika, smješten u zapadnom dijelu Kine, izvještava Deutsche Welle (DW).

Ovaj je voz dio multinacionalnog projekta koji predstavlja novu transportnu mogućnost i povezuje jednu od najvažnijih evropskih luka sa sve važnijim industrijskim središtem u kineskoj unutrašnjosti.

"Uz brz ali skup zračni transport i jeftin ali spor transport brodom, našli smo relativno brzu i jeftinu alternativu", kaže glavni predstavnik vlasti u Chongqingu za ovaj projekt Zeng Su.

Projekt su prošle godine pokrenuli gradovi Chongqing i Antwerpen, švicarska željeznička tvrtka Hupac kao i ruski i kineski željeznički koncerni. Prvi je voz krenuo iz luke u Antwerpenu 9. maja.

Vloz vozi po već postojećim tračnicama, a iako prelazi šest nacionalnih granica, belgijske vlasti surađuju s dužnosnicima na cijeloj trasi kako bi se izbjegli zastoji zbog carinskih formalnosti.

"Želimo uspostaviti 'zelenu traku' koju bi dogovorile carinske vlasti pojedinih nacija", kaže predsjednik lučke uprave u Atnwerpenu Mark van Peel. On se nada da bi ti sporazumi mogli biti postignuti do oktobra te da bi se time putovanje skratilo s 20 na 15 dana.

Iako nije poznat na Zapadu, grad Chongqing je jedan od najvećih gradova na svijetu, a njegovo cijelo administrativno područje je veće nego Belgija i Nizozemska zajedno. Smješten na rijeci Yangtze, grad ima 32 miliona stanovnika.

Kineske su vlasti aktivno promovirale razvoj Chongqinga kao najvećega industrijskog i prometnog središta u unutrašnjosti zemlje. Vlasti se nadaju da će zaostala područja na zapadu Kine imati koristi od brzog razvoja i važnosti grada.

Izgradnja brane Tri klanca na rijeci Yangtze omogućila je Chongqingu izravan pristup Istočnome kineskom moru. Gradnjom ove sporne brane stvoren je 600 km dugačak rezervoar koji omogućuje čak i brodovima dubokog gaza da stignu do grada.

No za to će još trebati vremena, pogotovo što je Chongqing od obale udaljen 1.500 km. Nova željeznička veza bi trebala biti dodatak tradicionalnom transportu morem. "Željeznička veza otvara potpuno nove mogućnosti što se tiče logistike u Chongqingu", kaže Van Peel.

Antwerpen je druga po veličini luka u Evropi i važan je centar za evropsku trgovinu kao i za trgovinu s Amerikom i Afrikom. Organizatori projekta se nadaju da će ova nova željeznička veza povezati Antwerpen i sa sve važnijim azijskim tržištem.

No iako je željeznički transport brži od morskoga, a jeftiniji od zračnoga, mala je vjerojatnost da će ikad moći predstavljati važnu konkurenciju kontejnerskom transportu morem.

"Ako gledamo 15 do 20 godina u budućnost, još uvijek mislimo da će na željeznicu biti prebačeno manje od jedan posto transporta morem", ocjenjuje Van Peel.

Svejedno, dodaje on, nova ruta bi mogla biti posebno pogodna za terete koji svoje odredište moraju dostići brzo ali koji su preteški za zračni promet, poput hemijskih proizvoda ili automobila i njihovih dijelova, navodi DW.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: