{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Kina predstavila svoj najbrži voz "Sklad"

F
28.6.2011. u 08:13
0
7
Kina predstavila svoj najbrži voz "Sklad"
0
Kina predstavila svoj najbrži voz "Sklad"
Foto: AFP
Kina je predstavila svoj novi voz velikih brzina, nazvan "Sklad" po sloganu predsjednika Hua o "skladnom društvu", koji utjelovljuje kinesku žurbu u budućnost.
Voz, koji će saobraćati između Pekinga i Šangaja, može dostići brzinu od 350 kilometara na sat, sjedišta su poput onih u poslovnim klasama aviona, a u njemu će pušenje biti u potpunosti zabranjeno.

Otvaranje nove linije usklađeno je s 90. godišnjicom vladajuće komunističke partije kako bi se istakao "naučni napredak", slogan također drag kineskom predsjedniku i čelniku stranke Hu Jintaou.

"To je ponos Kine i kineskog naroda", rekao je glavni inženjer ministarstva željeznica He Huawu novinarima na pekinškoj južnoj željezničkoj stanici prije probne vožnje.

"Bilo je potrebno samo 39 mjeseci da se izgradi takva svjetski priznata željeznička trasa velikih brzina i visokog standarda, što je dar za 90. godišnjicu Partije", rekao je.

"Sklad" će na uzdignutim tračnicama saobraćati brzinom od 300 kilometara i razdaljinu od 1.318 kilometra prelaziti za manje od pet sati. Linijom bi se trebalo prevoziti 80 miliona putnika godišnje a po cijeni od 270 dolara putnike u poslovnom razredu služit će stjuardese u odorama.

Linija je posljednji i najsloženiji dio željezničke mreže za koju se vlada nada da će dostići dužinu od 45.000 kilometara do kraja 2015. godine.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: