Podijeljena mišljenja
27

Nova studija pokrenula polemike u javnosti: Koliko maske štite osobe koje ih nose?

A. B.
Kritičari su kazali da je studija ograničena, Ilustracija: Shutterstock
Kritičari su kazali da je studija ograničena, Ilustracija: Shutterstock
Posebnu polemiku u javnosti pokrenula je teorija danskih istrživača koji su naveli da ih hirurške maske nisu zaštitile od zaraze koronavirusom, nakon provedenog velikog nasumičnog ispitivanja.

Međutim, ova studija je u sukobu s nizom ostalih, smatraju stručnjaci, pa tako najvjerovatnije neće promijeniti preporuke za javno zdravlje SAD-u ili drugim državama koje su naredile da se obavezno nose zaštitne maske kako bi se suzbilo širenje zaraze.

Ova studija je objavljena u Annals of Internal Medicine i nije u suprotnosti s većim brojem dokaza da maske mogu spriječiti prijenos virusa s nositelja na druge.

Ipak, zaključak istraživača ove studije se razlikuje u stavu da maske također štite one koji ih nose i to je bila tvrdnja koju su prošle sedmice odobrili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Kritičari su veoma brzo ukazali na ograničenje studije jer, prije svega, zaštita zavisi od vrste maske, a s druge strane, ona je provedena u Danskoj u vrijeme kada broj zaraženih nije bio veliki, ali ni nošenje maske obavezno.

Uporedili su to sa SAD-om gdje je ogroman porast broja zaraženih da su čak i zvaničnici koji su se opirali nošenju maske proglasili da je ona obavezna. Otprilike 40 država implementiralo je odluku da je neka od vrsta maske obavezna.

Od početka aprila do početka juna istraživači s univerziteta u Kopenhagenu proveli su istraživanje nad 6.024 učesnika koji su prethodno testirani kako bi bili sigurni da nisu zaraženi koronavirusom.

Polovina je dobila hirurške maske i rečeno im je da ih nose kad napuštaju domove, dok je ostalima rečeno da ne nose maske u javnosti. U to je vrijeme bilo zaraženo dva posto populacije u Danskoj, što je znatno niži procenat nego danas u Evropi i SAD-u.

Oko 4.860 učesnika je završilo studiju. Istraživači su se nadali da će maske smanjiti stopu zaraze za polovinu među onima koji su nosili maske. Međutim, 42 osobe koje su nosile masku su se ipak zarazile, što je 1,8 posto. Među onima koji nisu nosili maske zarazile su se 53 osobe, odnosno 2,1 posto. Razlika nije bila statistički značajna.

"Naše istraživanje pokazuje da nije baš velika korist od nošenja maske", rekao je doktor Henning Bundgaard, vodeći autor studije i kardiolog s univerziteta u Kopenhagenu.

Nakon tih rezultata uslijedile su podijeljenje reakcije stručnjaka, jedni od njih su podržavali studiju navodeći da ne postoji velika razlika u tome da li će ljudi nositi ili neće nositi maske, dok su s druge strane postojali i oni koji su kazali da je ovo istraživanje nepotpuno jer u to vrijeme broj zaraženih u Danskoj nije bio veliki da bi se rezultati mogli smatrati vjerodostojnim.

Dodali su i to da postoji mogućnost da svi ispitanici nisu pravilno nosili maske, a uz to su i sami prijavljivali rezultate.

"Nema apsolutno nikakve sumnje da maske djeluju kao kontrola izvora, sprečavajući da osoba koja nosi masku prenese zarazu na druge. Međutim, upitno je kolika je vlastita zaštita za one koji je nose. Odgovor ovisi o tome koja se maska koristi i kakvu vrstu izloženosti virusu ima svaka osoba", rekao je dr. Thomas Frieden, izvršni direktor kompanije Resolve to Save Lives i bivši direktor CDC-a.

Dodao je da je maska N95 bolja od hirurške

"A hirurška maska ​​je bolja od većine platnenih maski. Platnena maska nije bolja ni od čega", poručio je Frieden.

CDC je nedavno citirao desetke studija koje su otkrile da čak i platnene maske mogu pomoći u zaštiti onih osoba koje nose maske, piše New York Times.