{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova pravila o unosu životinjskih proizvoda u prtljazi

F
5.3.2009. u 19:20
0
2
Nova pravila o unosu životinjskih proizvoda u prtljazi
0
Nova pravila o unosu životinjskih proizvoda u prtljazi
Evropska komisija usvojila je u četvrtak nova pravila o unošenju životinjskih proizvoda u Evropsku uniju koja će stupiti na snagu 1. maja i zamijeniti postojeća pravila, a po njima je općenito zabranjeno unositi meso, mlijeko ili njihove proizvode iz trećih zemalja u EU, saopćeno je iz Bruxellesa.
"Namjera je novih pravila jasno informirati javnost u pogledu unosa životinjskih proizvoda u EU. Životinjski proizvodi koje unose putnici ili se šalju poštom mogu predstavljati rizik za zdravlje", kaže se u saopćenju Komisije.

U skladu s novim pravilom, putnici ne smiju unositi u svojoj prtljazi meso, mlijeko ili njihove proizvode iz trećih zemalja u EU, osim ako ne nose manje od deset kilograma tih proizvoda iz Hrvatske, Farskih Otoka, Grenlanda ili Islanda.

Postoji izuzeće od tog pravila za dječije mlijeko u prahu, dječiju hranu, te posebnu hranu koja se nosi iz medicinskih razloga, u količini manjoj od dva kilograma, i to samo ako ona ne treba biti u hladnjaku, te se nalazi u jasno označenom pakiranju koje je zatvoreno ili se eventualno trenutno koristi.

Što se tiče ribe, rakova i nekih školjki, putnici mogu unositi ili poslati u EU do 20 kilograma ili jednu ribu ako je ona teža od toga. Restrikcije se ne odnose na putnike iz Farskih otoka ili Islanda.

Putnici mogu unijeti ili poslati u EU do dva kilograma drugih proizvoda od životinja, poput meda, kao i jednaku toliku količinu živih dagnji ili živih kamenica, te puževa.

Pravila se ne odnose na životinjske proizvode koji se prenose iz jedne u drugu zemlju EU-a ili za one koji se unose iz Andore, Lihtenštajna, Norveške, San Marina i Švicarske.

Kako bi se osiguralo da putnici jasno razumiju ta pravila, potkraj prošle godine pokrenuta je informativna kampanja. Posteri na 35 jezika postavljeni su u luke, zračne luke i na druga mjesta ulaska u EU, kako bi se osiguralo da putnici budu svjesni pravila i razloga koji iza njih stoje, dodaje Evropska komisija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: