Zapadna obala
0

Nova izgradnja na jevrejskim naseljima poslije masakra

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelski ministarski komitet, zadužen za jevrejska naselja, odobrio je izgradnju stotina novih stanova za jevrejske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali, u odgovoru na ubistvo petoro članova jedne porodice u naselju Itamar.

Komitet, koji se sastao kasno sinoć, dao je zeleno svjetlo za izgradnju u naseljima Guš Ecion, Maale Adumim, Arijel i Kirjat Sefer, navedeno je u saopćenju kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Izraelski mediji komentiraju da će se graditi u najvećim blokovima jevrejskih naselja nakon nekoliko mjeseci u kojima nije odobravana izgradnja.

Sastanku komiteta prisustvovali su Netanijahu i ministar odbrane Ehud Barak, a razmatrana je, između ostalog, mogućnost izgradnje potpuno novog naselja ili proširenja naselja Itamar, dok na kraju nije odlučeno da se nastavi izgradnja stanova u blokovima jevrejskih naselja.

Odluka je pala samo 24 sata nakon što je petoro članova porodice Fogel ubijeno, kada je Palestinac naoružan nožem upao u njihovu kuću i napao ih dok su spavali. Među žrtvama je tromjesečna beba i četvorogodišnje i 11-godišnje dijete.

Dvoje ostale male djece nije povrijeđeno, a napad je otkriven u noći između petka i subote kada se 12- godišnja kćerka vratila kući.

Predsjedavajući Savjeta jevrejskih zajednica u Judeji i Samariji (biblijsko ime Zapadne obale) Dani Dajan kritikovao je danas odluku da se odobri izgradnja u ovom trenutku, naglasivši da se to nije smjelo desiti tek nakon što je porodica naseljenika mučki ubijena.

Krvoproliće je izazvalo ljutitu reakciju izraelskog rukovodstva i osude SAD i Velike Britanije kao i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i premijera Salama Fajada.

Za sada još nije jasno da li se radilo o jednom ili više napadača, prenijele su svjetske agencije. U svakom slučaju radi se o najkrvavijem napadu poslije više godina i izraelske snage sigurnosti su u pripravnosti zbog mogućih odmazdi protiv Palestinaca.

Nivo sigurnosti povišen je širom zemlje, a posebno na Zapadnoj obali i u Jeruzalemu, rekao je portparol policije Micky Rosenfeld.

Vojska je objavila da su osumnjičeni pritvoreni, bez ulaženja u detalje, prenijela je agancija AP. Ovaj napad mogao bi da omete namjere Netanijahua da predloži novu mirovnu inicijativu koja, kako se spekulira, predviđa stvaranje palestinske države u privremenim granicama u vrijeme zastoja u mirovnim pregovorima.

Sinoć odobrena izgradnja odnosi se na blokove koje Izrael namjerava da zadrži pod svojom kontrolom na osnovu svakog mirovnog sporazuma sa Palestincima.