Istočni Jerusalem
0

Ashton duboko razočarana gradnjom novih jevrejskih stanova

FENA
Catherine Ashton (Foto: AP)
Catherine Ashton (Foto: AP)
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izjavila je u srijedu da je "duboko razočarana" najavom projekta izgradnje nova 942 stana u jevrejskoj naseljeničkoj četvrti istočnog Jerusalema.

"Duboko sam razočarana odobrenjem za nova 942 stana u izraelskom naselju Gilo, u istočnom Jerusalemu", navela je Ashton u saopćenju koje su objavile njene službe.

Visoka predstavnica Ashton osudila je buduće projekte izgradnje na Zapadnoj obali.

"EU smatra da su aktivnosti izgradnje na Zapadnoj obali, podrazumijevajući i istočni Jerusalem, ilegalne u pogledu međunarodnog prava, da ruše povjerenje među stranama i stvaraju prepreku miru", rekla je ona.

Izraelska općina Jerusalem u ponedjeljak je odobrila projekt izgradnje nova 942 stana u jevrejskoj naseljeničkoj četvrti Gilo, u okupiranom i pripojenom istočnom Jerusalemu

Izraelsko-palestinski mirovni proces, koji je na mrtvoj tački, prekinut je zbog nastavka izraelske kolonizacije u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali.

Direktni mirovni pregovori između dvije strane kratko su nastavljeni početkom septembra 2010. godine, prije nego što su prekinuti gotovo odmah nakon isteka desetomjesečnog izraelskog moratorija na izgradnju na Zapadnoj obali.

Palestinske vođe traže potpun prekid izgradnje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu prije nego što se nastave pregovori, što vlada Benjamina Netanyahua odbija.