Svijet
6

Nova godina širom svijeta: Vatrometi, vještački snijeg, konfete od banana...

SRNA
London (Foto: AFP)
Nova godina dočekana je vatrometima i proslavama na ulicama i trgovima velikih gradova širom svijeta, od Aucklanda na Novom Zelandu, preko Moskve i Dubaija do New Yorka, gdje se velika kugla tradicionalno spustila na prohladnom Times Squareu.

Moskva je proslavila dolazak 2014. godine spektakularnim vatrometom iznad Kremlja, uz jake mjere obezbjeđenja na Crvenom trgu poslije nedavnih bombaških napada u Volgogradu, na jugu zemlje.

Dubai, koji je u istoj vremenskoj zoni sa Moskvom, pokušao je da obori svjetski rekord vatrometom koji se protezao 50 kilometara pored mora. Zvaničnici Guinnessove knjige rekorda još nisu potvrdili da je rekord oboren.

U Londonu je proslava začinjena vještačkim snijegom sa ukusom breskve i jestivim konfetama od banana za brojne građane koji su se okupili na obalama Temze. Parovi su uživali u proslavi na toploj plaži Copacabana, u brazilskom Rio de Janeiru, prenio je BBC.

Veliki gradovi na istoku Azije takođe su upriličili raskošne vatromete, uključujući Peking, Hong Kong, Jakartu i Singapur. Kineski grad Vuhan otkazao je vatromet da se ne bi pogoršao problem sa smogom.

U Kijevu je oko 100.000 građana pjevalo nacionalnu himnu na Trgu nezavisnosti, koji je centralno mjesto okupljanja proevropski orijentisanih demonstranata.

Među gradovima zapadne Evrope u kojima su održane velike proslave na otvorenom su Pariz i Berlin, gdje je na Brandenburškoj kapiji održan spektakularan vatromet.