Nauka
9

Na ISS-u će Nova godina biti dočekana tri puta

SRNA
Šest članova posade Međunarodne svemirske stanice (ISS) proslavit će Novu godinu 15 puta, međutim posada će samo tri puta nazdraviti, saopšteno je danas iz ruskog Centra za kontrolu letova.

Rusi Mihail Tjurin, Oleg Kotov i Sergej Rjazanski, te Japanac Koichi Wakata i Amerikanci Rick Mastracchio i Mike Hopkins nazdravit će prvi put kada bude ponoć u Moskvi, zatim kada bude ponoć u Američkom centru za kontrolu letova u Houstonu, a potom i u ponoć po Griniču.

Nova godina je već stigla na ostrva u Pacifiku. U Sydneyu je organizovan tradicionalni pirotehnički spektakl.

Nekoliko tona pirotehnike upotrebljeno je za vatromet koji je prvi put u posljednjih deset godina ispaljen sa četiri broda usidrena u blizini čuvene sidnejske Opere.

Dubai se takođe priprema da spektakularnim pirotehničkim sredstvima obasja nebo iznad emirata tokom šestominutnog vatrometa.

Vlasti Dubaija obećale da će ispaliti više od 400.000 pirotehničkih sredstava - vatrometa, patardi, raketa.

Hong Kong je pripremio najveći šou u odnosu na prethodne godine, a vatrometi će biti ispaljivani duž linije od jednog kilometra barži u luci Victoria, u okviru spektakla "Zamisli želju".

Seul će, po starom običaju, dolazak Nove godine označiti sa 33 udaraca u bronzano zvono iz 15. vijeka.

Singapur je priredio vatromet za svoje građane, a vlasti Jakarte su postavile 12 bina u centru grada, na kojima će biti prikazano bogato kulturno nasljeđe arhipelaga.