Svijet
0

Nova demokratija optužuje vladu zbog nereda u Atini

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vodeća grčka opozicijska stranka Nova demokratija osudila je u srijedu nasilje ispred zgrade parlamenta, optužujući vladu i posebno ministarstvo za zaštitu građana da je "pribjeglo prekomjernoj upotrebi suzavca, koji je pretvorio centar glavnog grada u pakao".

"Mala grupa ljudi sa kapuljačama je uspjela unijeti pomutnju u historijski centar Atine. Hoteli su evakuirani, stanica metroa je pretvorena u plinsku komoru, nedužni mirni demonstranti su bili zarobljeni, a ambulantna kola nisu mogla da prevezu povrijeđene građane", saopćio je glasnogovornik te stranke Janis Mihelakis, a prenijela ANA.

Ministarstvo za zaštitu građana nije pokazalo da ima ikakav plan protiv anarhista, kazao je Mihelakis, optužujući ga da je "pribjeglo neprimjerenoj upotrebi suzavca koji je pretvorio centar glavnog grada u pakao".

Odgovornost tog ministarstva je "očigledna i velika", dodao je Mihelakis.

Ministarstvo zdravlja je saopćilo da je skoro 100 demonstranata i 31 policajac primljeno u bolnicu zbog problema s disanjem i rana na glavi, ali da nema teže ozlijeđenih, prenio je AFP.

U središtu Atine su u srijedu kasno poslijepodne izbili novi sukobi između policije i demonstranata, koji su nastavljeni i navečer, nakon što je grčki parlament usvojio novi, još oštriji vladin petogodišnji plan štednje.

U Grčkoj je u utorak ujutro počeo generalni štrajk zbog vladinih mjera štednje.