Haos na ulicama
0

Protest u Atini se pretvorio u nasilje

FENA
(Foto: AP)
Protest u Grčkoj u srijedu pretvorio se u nasilje. Deseci hiljada demonstranata pokušavaju probiti barikade koje je policija postavila kako bi ih spriječila da dođu do grčkog Parlamenta gdje je u toku rasprava o novim, oštrim mjerama štednje.

Dio demonstranata na policiju baca kamenje dok deseci hiljada nezadovoljnih marširaju trgom Syntagma prema parlamentu. Prolaz im je zatvorilo oko 1.500 policajaca koji su u centru grada postavili dvometarske metalne barikade i stvorili koridor kako bi demonstranti zadržali što dalje od parlamenta, prenose agencije.

Policija je nekoliko puta ispaljivala suzavac na desetke maskiranih demonstranata koji su na njih bacali kamenje i nekoliko Molotovljevih koktela.

Nekoliko aktivista naranđama je zasulo automobil premijera Georgea Papandreua dok je dolazio u parlament, a neke grupe demonstranata se bore i između sebe, javlja Reuters.

Policija je izvijestila kako je jedna osoba povrijeđena, te kako je do sada uhapšeno 40-ak osoba.

Sindikati, koji zastupaju polovicu od pet miliona grčkih radnika, jutros su započeli štrajk, zatvorene su luke, škole, vrtići, pošte i sve druge javne službe.

Premijer George Papandreu mora provesti oštre mjere, rast poreza, smanjenje troškova i prodaju državne imovine kako bi Grčka nastavila primati pomoć od Evropske unije i MMF-a.