Svijet
0

Norveški brod sa skoro 300 putnika nasukao se na Antarktiku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Skoro 300 putnika, među kojima i 113 Amerikanaca, čekalo je na spas u srijedu s norveške krstarice koja se nasukala u blizini udaljenog antarktičkog otoka, oštetivši korito broda.

Brod M/S Nordkapp nasukao se na stijenje pod valovima koje je sam izazvao i potražio je utočište u obližnjoj luci, gdje je u srijedu čekao na dolazak drugog norveškog putničkog broda, the M/S Nordnorge, navodi operater krstarice u saopćenju za javnost, javio je AP.

Kompanija je saopćila da niko nije povrijeđen u incidentu od utorka navečer u Južnom okeanu i da Nordkapp nije u opasnosti. "Brod je sada usidren u zalivu Walker i čeka na susret s M/S Nordnorge," izjavila je Hanne K. Kristiansen, glasnogovornica Norveških obalskih putovanja. 294 putnika trebaju biti prebačena na sestrinski brod, koristeći čamce koji se obično rezervišu za ekskurzije.

Nordnorge će potom prebaciti putnike prema Argentini. Stotinjak metara dugačak Nordkapp, izgrađen u 1996, i praktično identičan Nordnorge krstare Antarktikom tokom ljeta na južnoj hemisferi. Oni plove duž obale Norveške tokom evropskog ljeta.

Kompanija je saopćila da je brod bio na putu nazad ka Argentini kada se nasukao kod ostrva Deception, koja su dio arhipelaga Južni Shethland. U saopćenju se navodi da je britanski ratni brod također krenuo ka Nordkappu, te da će poslati ronioce kako bi provjerili šrtetu na njegovovom koritu i potom bi otpratio brod do luke u Argentini.

Kristiansen je izjavila da brod nije izvučen iz vode, ali da su putnici izvučeni iz njega kao znak predostrožnosti. Čim se turisti ukrcaju na Nordnorge, on će krenuti ka luci Usuahia u Argentini, na put od skoro 40 sati.